Tirsdag 19. april jubilerte Lotto-trekningen i Norge med sine 30 år.

Ingen hadde sju rette i den første trekningen, men allerede lørdagen etter innkasserte en heldig vinner toppremien på 500.000 kroner, som den gang var premietaket.

Selv om det ikke skulle være mulig, fikk Norge likevel sin første lottomillionær lørdag 31. mai samme år:

Evy Stefanovici fra Harstad leverte inn en systemkupong med ni kryss, og fikk inn et tilleggstall i tillegg til de syv Lotto-tallene. Dermed vant hun sju andrepremierer i tillegg til førstepremieren, til sammen 1.358.914 kroner. Evy hadde ifølge VG snappet opp vinnertallene på bingo og påberopte seg et temmelig avslappet forhold til den uventede rikdommen.

Dette skriver Norsk Tipping på sine nettsider.

Det var både vår og spenning i lufta da tidenes første Lotto-trekning ble sendt på NRK i 1986. Den statskontrollerte trekningen ble viet over åtte minutter sendetid, og flere representanter fra pressen var tilstede på Hamar.

Du kan se den første Lotto-trekningen her.

– De første åra var det veldig få vinnere. I 1986 og 87 så hadde vi bare én vinner som vant en million kroner. Men i 1988 tok det virkelig av. Da fikk vi fritt premietak utpå høsten og rundt 75 vinnere. Da var det mange glade telefoner, forteller Marit Torseter som har ringt lottomillionærer siden 1988.

Lotto-bygda i Norge er Måsøy (Finnmark). Den har 5,76 Lotto-millionærer (pr 1.000 innbyggere). Der har sju Lotto-millionærer tilsammen vunnet 15.338.025 kroner. Tjeldsund (Nordland) har 5,46 Lotto-millionærer pr 1.000 innbyggere, hvor sju Lotto-millionærer tilsammen har vunnet 21.295.838 kroner.

HISTORISK: Evy Stefanovici fra Harstad ble Norges første Lotto-millionær. Her et bilde fra 20-årsjubileumstrekningen til Norsk Lotto sammen med daværende programleder Hilde Wøhni Joakimsen (til høyre).
Illustrasjonsfoto: Bjørn Sigurdsøn / NTB scanpix