Lisa Karlsen fikk diagnosen kompleks PTSD (posttraumatisk stresslidelse) for to år siden.

Da ble ting mye lettere, forteller hun.

– Du klarer å navigere deg gjennom livet litt bedre. Det var mange puslespillbrikker som falt på plass for å si det sånn.

Karlsen har måttet lære seg å leve med en hel del stress.

– Selv om jeg ikke ser stresset ut, så dundrer hjerte av gårde. Jeg får skyhøy puls, og begynner å svette av ting som trigger meg, sier hun.

Ting som trigger henne, kan eksempelvis være noe så banalt som at noen hever stemmen.

Men hva er egentlig kompleks PTSD?

I episoden forteller psykiater og overlege ved UNN, Even Petter Olsen om diagnosen.

– De siste årene har man rettet mye oppmerksomhet mot pasienter som ikke bare har opplevd en traumatisk hendelse, men flere. Og da gjerne tidlig i livet i barne- og ungdomsårene. Man kaller det gjerne et relasjonstraume eller kompleks PTSD, sier han.

foto
LETTERE: Livet ble lettere da Lisa Karlsen fikk diagnosen sin. Foto: Kristine Hals

Om serien:

Kristine Hals, frilanser for Harstad Tidende, står bak serien Psykt Unik. Intensjonen bak serien er å bidra til mer åpenhet rundt psykisk helse. Det er et tema Hals er brennende opptatt av.

– Jeg er interessert i å komme i kontakt med både fagpersoner og fremtidige deltakere. Det er bare å ta kontakt, sier Hals.

Hun er nå særlig interessert i å komme i kontakt med en fagperson som kan uttale seg om ME (kronisk utmattelsessyndrom).

Dersom du tror du kan ha noe å bidra med til serien, enten om ME eller annet, kan du nå henne på e-post kristine.hals@ht.no.

Les om de andre episodene her: