29 års tjeneste for idrettslaget har vært en sann glede, sier helgelendingen, som den gang kom til Lødingen fra Hemnesberget. Rist var fotballmann, og var i begynnelsen både spiller for seniorlaget og trener for guttelaget. Rundt 1990 trente han det eneste kvinnelaget Lødingen har hatt - et lag som faktisk er klubbens eneste kretsmester gjennom tidene.

I 1990 tok han i tillegg dommerkurs, og gikk samme året inn i dommerkomiteen i Hålogaland Fotballkrets.

– Der har jeg vært siden, ja, med unntak av to år i anleggskomiteen.

Prøvde å protestere

Rist er utdannet forbundsinstruktør. Han er veileder i Norges Fotballforbund, sitter i dommerkomiteen i kretsen med tittel som fagansvarlig. I kretsen har han ansvar for veiledning, rangering og observering.

– Jeg tar meg av utdanning og oppfølging av dommere og veiledere. Det er hva jeg brenner mest for akkurat nå innen fotball. Selv har jeg for lengst passert middagshøyden for å dømme, men kan ta noen oppdrag om det ikke finnes andre, sier Rist, som var forbundsdommer på sitt beste.

Egentlig hadde han nok med fotball da han var både spiller, trener og dommer, men på en dag på midten av 90-tallet kom kona Marit hjem og sa at hun hadde startet håndballgruppa igjen etter at den hadde ligget brakk ei stund.

– I samme setning fikk jeg beskjed om at jeg var valgt inn i håndballstyret. Jeg prøvde å protestere, men det hjalp ikke, og 20 år senere sitter jeg fortsatt i dette styret, humrer Rist.

- Noen må gå foran

Uten hans innsats ville ikke idrettsaktiviteten i Lødingen blitt det den er i dag, hevder mange. 54-åringen vil ikke framheve seg selv.

– Mange står på for idretten. Det er så avgjort flere enn han Svein, i alle fall i håndball er det enkelt å engasjere folk. Kanskje skulle jeg gått til side for en stund siden, det kan være en fare å holde på for lenge, sier Rist.

– Hvorfor tror du folk i Lødingen har nominert deg til ildsjelprisen?

– Jeg har jo vært med i 30 år siden jeg flyttet hit. Spesielt rundt håndball er det en voldsom interesse, og da er det lett å legge merke til de som går rundt i manesjen. Miljøet for idrett skal være godt i Lødingen, og der er naturligvis viktig at noen går foran. Håndball har hatt en voldsom oppsving siden oppstarten i 1995. Over 60 prosent av ungdommene våre har spilt håndball. Fotball har slitt litt, men nå er det tatt initiativ for å få lag fra 7 år og opp. Det skal ikke mye til, men noen må som sagt gå foran. Jeg mener vi har et solid miljø for dugnad. Folk stiller opp og bidrar der de kan.

Hjelp til mottaket

Rist synes det er positivt at hans innsats lokalt blir lagt merke til, men understreker at en eventuell tildeling av prisen ikke vil ha noe å si for engasjementet videre.

– Å få anerkjennelse er bestandig godt. Forhåpentlig kan jeg holde på i mange år framover. Det betinger at helsa holder, og det vet man aldri; noe familien opplevde da Marit fikk slag for noen år siden.

Rist teller ikke timer han legger ned til frivillig arbeid. Han vet bare at døgnet er belagt fra han slår opp øynene til de lukkes igjen. Han har jobb innen skolen, og får også tid til journalistikk for Bladet Vesterålen i tillegg til alle timene som går til håndball og fotball.

Han vil gjerne utgjøre en forskjell, og prøver spesielt å hjelpe til på asylmottaket.

– Det er viktig å integrere de som bor der. De som trenger en ekstra hånd skal få det. Jeg viser hvilket tilbud som eksisterer i Lødingen. Ingenting skal hindre dem fra å være med, verken økonomi eller om de må kjøres til trening eller trenger utstyr. Det er også et bidrag rettet mot barn og ungdom, påpeker Rist.

Slik stemmer du:

  • Kandidat 1: Svein Rist, Lødingen IL (send HT ildsjel 1 til 2399)

  • Kandidat 2: Ronald Nilssen, Medkila IL (send HT ildsjel 2 til 2399)

  • Kandidat 3: Tormod Johnsen, IF Kilkam (send HT ildsjel 3 til 2399)

  • Kandidat 4: Ole-Johan Rasmussen, Grytøy IL (send HT ildsjel 4 til 2399)

  • Kandidat 5: Yngve Lange, Ibestad IL (send HT ildsjel 5 til 2399)

Avstemmingen er åpen og pågår til 9. juni klokken 14.00. Maks åtte stemmer per mobilnummer. Koster 5 kroner per gang.