iTromsø møter den ene av de to narkosiktede advokatene – en mann i 40-årene – hjemme hos ham dagen etter han ble løslatt fra varetektsfengslingen.

– Det tok nesten livet av meg, sier han etter å ha vært varetektsfengslet i 10 uker.

Bakgrunnen for uttalelsen er behandlingen han fikk da han satt varetektsfengslet i Bodø fengsel, siktet for en grov narkotikaforbrytelse.

– Jeg ble påført et hjerteinfarkt i Bodø fengsel 27. juni. Det ble avskrevet av fengselslegen, som sa det bare var angst. Det var så ondt at det føltes ut som noen sto på brystet mitt. I stedet for riktig behandling, fikk jeg medisinene Sobril, Immovane og Truxal og ble sendt rett tilbake til cella. Til 17. juli hangler jeg hver dag, sliter med pusten og får ikke sove. Selv om jeg gir beskjed, får jeg null oppfølging. Jeg var syk i tre uker før jeg ble sendt med ambulanse til sykehuset. Da hadde de ikke noe valg, for jeg klarte ikke lenger å puste. Hadde legen tatt en EKG eller en blodprøve da jeg varslet at jeg var syk, hadde de sett at det var infarkt, forteller han.

Etter behandlingen på sykehuset, ble han sendt med et vanlig rutefly tilbake til cella i Bodø, til tross for at han var i en betydelig redusert tilstand.

Tydelig preget

Han er tydelig preget av både den svekkede helsetilstanden og etter oppholdet i varetekt. Til iTromsø forteller advokaten – som nå regner med å være ufør resten av livet – at han frykter at det kan bli nødvendig med en hjertetransplantasjon.

– I tre uker lå jeg på cella med dødsangst og vondt i brystet, og var helt alene om de utfordringene jeg hadde. Jeg har blitt påført skader for livet. Samtidig har jeg blitt sendt inn og ut mellom fengsel og sykehus, fordi politiet – og spesielt påtaleansvarlig – hele tiden har hatt fokus på å ha meg i fengsel, sier han.

Advokaten forteller at han fem ganger under varetekten ble sendt til sykehus – to av gangene med luftambulanse. Han har fått utblokket blodårer og operert inn både pacemaker og hjertestarter. På sykehuset har hjertekapasiteten hans blitt målt helt nede til 20 prosent av normal funksjon.

– Nå har det kommet seg til rundt 30 prosent på grunn av medisineringen. Hadde behandlingen startet før, kunne det kanskje vært 35 prosent eller mer – for meg har de prosentene mye å si, sier advokaten, som må gå på sterke medisiner som følge av diagnosen.

Innlagt på sykehus

Han mener at da hjerteinfarktet først ble påvist, burde han ha blitt løslatt – i stedet for å sendes fram og tilbake mellom sykehuset i Tromsø og fengselscella i Bodø. I løpet av varetektsfengslingen er han blitt fraktet til sykehuset fem ganger – to av gangene var med luftambulanse.

– Til slutt sa legene at de ikke stolte på politiet, og at de derfor ikke ville skrive meg ut. Da sendte de i stedet to politivakter – som fulgte med døgnet rundt – til sykehuset. De måtte være der i fem uker, forteller advokaten.

Etter infarktet fikk advokatens kone telefon om helsetilstanden hans. På grunn av besøksforbudet var det en stund usikkert om de fikk lov å besøke ham på sengeleiet.

– Da jeg endelig fikk møte kona og barna, var det med to politibetjenter til stede – de sto nesten helt opp i senga, forklarer han.

Vil saksøke

Han har nå engasjert advokat Tore Leiros, og planleggers søksmål som følge av behandlingen han fikk.

– Noen skal ta ansvar for dette, det kan jeg love deg. Jeg kommer til å forfølge denne saken så langt jeg kan, spesielt påtaleansvarlig, som har gitt blaffen i helsen min hele veien, sier han.

Han understreker at han er fornøyd og takknemlig for den oppfølgingen han har fått hos UNN de siste fem ukene, og ønsker spesielt å trekke fram overlegene Eivind Fosse og Pål Tande.

– De har stått opp mot feil og den mangelfulle oppfølgingen jeg har fått fra kriminalomsorgens side.

Erkjenner delvis straffskyld

Politiet knytter advokaten til et beslag av 66 kilo amfetamin som ble gjort på et hotell i 2017. Selv om advokaten har erkjent delvis straffskyld, er han tydelig på at han selv ikke har hatt noen som helst befatning med beslaget fra i fjor.

– Jeg har gitt min forklaring til politiet – gjennom 80 timer med avhør – den innebærer at jeg har gjort noen dårlige valg som jeg må stå for. Jeg har dummet meg ut i denne saken, men det er småtterier. Jeg har ingenting med innførsel eller oppbevaring av nesten 70 kilo amfetamin å gjøre, det har jeg sagt hele tiden. Jeg har ikke innført så mye som et gram, sier han og tilføyer.

– Det er klart at det er alvorlig i seg selv å bryte norsk lov, så kan man stå for det eller ikke. Det jeg har gjort, har jeg valgt å stå for, sier han.

Han ønsker ikke – av hensyn til saken – å utdype hva tilståelsen som innebærer delvis straffskyld går ut på.

– Fokuset på saken har forsvunnet for min del for lenge siden, jeg har holdt på å stryke med. Jeg er straffet for livet, sier han.