De nasjonale forskningsdagene arrangeres hvert år, og gjennom 10 dager blir aktuell forskning gjort tilgjengelig for et stort publikum.

UiT i Harstad inviterer til en rekke foredrag, det blir aktiviteter for barn og unge, og du kan bestille en forsker til å komme dit du er.

– Forskning er ikke kjedelig. Det er basert på en grunnleggende nysgjerrighet og at vi skal pushe grenser for å finne ny kunnskap. Vi må aldri slutte med det, sier Rikke Gürgens Gjærum.

Som viserektor ved UiT er hun over snittet opptatt av god forskningsformidling.

– Vi trenger alle å utvide horisonten litt. Forskningsdagene er folkeopplysning i beste form og jeg ønsker alle hjertelig velkommen til å lære noe nytt i disse neste dagene, sier Gjærum.

Rikke Gürgens Gjærum, viserektor ved UiT ser frem til å sette i gang med Forskningsdagene. Foto: Tomas Rolland

Mye av dette skjer i form av åpne foredrag, der alle er velkomne. I tillegg er det en del aktiviteter rettet mot barn og unge, der barnehager og skoler i Harstad er spesielt invitert.

Inviterer streikeslitne unge

Så lenge lærerstreiken fortsetter, peker Gjærum på at det er flere av arrangementene som egner seg spesielt godt for ungdom som ønsker å lære noe nytt.

– Torsdag 22. september inviterer UiT og Andøya Space for eksempel til et foredrag for ungdom om satellitter og romteknologi. Dette er fremtidsrettet – og det skjer her vi bor, sier Gjærum.

I tillegg inviteres alle til å bli med «Forskerne kommer!» som arrangeres onsdag 28. september.

–Her får vi besøk fra forskere som har laget et opplegg som er spesielt rettet mot ungdom, sier Gjærum.

Bestill en forsker

– Vi fortsetter også i år med å tilby forskere som kan bestilles til å komme dit du er, sier Gjærum.

Her tilbyr UiT en rekke foredrag innen ulike fagfelt, og noen forskere kan også gjøre dette digitalt, slik at avstand er ikke nødvendigvis en utfordring.