FEM SMÅ: - De sover og spiser for det meste av dagen, sier Thorleif Edvardsen.

For en uke siden saget Thorleifs foreldre ned et tre ved familiehytta på Tjeldøya. Da de ryddet greinene, oppdaget de et dødt ekorn og det de tok for et fuglereir.

De rørte ikke reiret, siden de trodde det var fugleunger der, og var redde for at de voksne fuglene skulle sky ungene på grunn av menneskelukt.

Thorleif Edvardsen og Julie Bratteng, som er samboere,  hørte om funnet. De kjørte til Tjeldøya samme kveld.

– Det var datteren min som hadde fått meg på tanken om at det kanskje kunne være ekornunger. Ganske riktig. Det vi først hadde trodd var et reir, var et bol med fem små ekornunger, sier Thorleif.

Passer på

Julie sier at det så vidt spant liv i dyrene da de ble funnet. Hadde knøttene ikke blitt oppdaget, ville de brennsikkert endt som fuglesnacks.

– Jeg er så glad i dyr, og vi kunne aldri latt dem ligge der alene. Nå har de i hvert fall fått en mulighet til å leve, sier hun.

For samboerparet tok dyrene med seg hjem til Harstad. Siden da har Thorleif og Julie vært fosterforeldre for ekornfemlinger.

– Nyfødte ekorn åpner øynene når de er to-tre uker gamle. Vi har hatt dem i en uke nå, og de har ennå ikke åpnet øynene. De må ha vært omtrent nyfødte da vi fant dem, sier Thorleif.

Hjemme i Heggen i Harastad ligger de fem nurkene i en klump på et rosa teppe i stua. Til vanlig holder de til på badet, hvor samboerparet har skrudd opp gulvvarmen.

Nå har fire av ekornene fått navnene Roar, Nøtteliten, Snipp og Snapp. Thorleif forteller at han har kontaktet dyreklinikker, veterinærer, dyrebutikker og Kristiansand Dyrepark for å få gode råd.

– En veterinær i Kristiansand Dyrepark trodde det ville gå bra med ekornungene så lenge de fikk varme og nok mat.

Har vokst

Thorleif har også bygget et stort bur. Der har de egen hengekøye, rør, løpehjul, greiner og en kommode. Nå har dyrene fått et tynt lag med pels, og  samboerparet beskriver dem som sprell levende.

– De er såpass kvikke og raske at jeg er ikke i tvil om at det kommer til å gå bra med dem.

Matvrak

Hver andre time får ekornungene morsmelkerstatning for katter. Julie har vært ekornmamma, og det har Thorleif merket godt.

– Jeg har aldri fått så lite oppmerksomhet som nå, og er blitt satt fullstendig på sidelinja. Nesten hver gang jeg ser Julie, sitter hun på badegulvet og vokter over ekornungene, ler Thorleif.

– Vi har aldri hatt så mange venner på besøk som den siste uka. Barnehagen til datteren min har også vært her.

Slippes ut

Thorleif og Julie sier de beholder ekornene inntil de er klare for den store verden - det vil si den idylliske naturen ved hytta på Tjeldøya. Det kommer til å skje en gang utpå høsten.

– Vi kommer til å bruke god tid på hytta sammen med dem, og holde hyttedøra åpen slik at de kan springe ut og inn som de vil, sier Thorleif.

Samboerparet angrer ikke et sekund på at de tok inn ekornungene i huset.

– De var bare noen dager gamle, og hadde ikke overlevd alene. Det er langt fra ideelt å ha dem boende i stua hos oss, men alternativet gjorde dem sjanseløse. Det hadde vi ikke hjerte til, avslutter Julie.

MATES: De fem ekornungene får mat hver andre time. Foto: Åse Hjelvik
BUR: Dette buret har Thorleif bygget. Tanken er at ekornungene skal bo i buret før de er store nok til å slippes ut på Tjeldøya. Foto: Åse Hjelvik