Nei, det er ikke snakk om den lenge etterlengtede samlingen av Nord-Norge til en region. Det må man nok vente lenge på. Saken dreier seg om kultur.

Bodø er eneste norske søkerby til europeisk kulturhovedstad i 2024. Nå får de tommel opp fra lederne i landsdelens tre fylker, skriver Nordland fylkeskommune i en pressemelding.

Fylkesrådsleder, Tomas Norvoll (Ap), skriver at han setter pris på støtten prosjektet har mottatt fra resten av landsdelen og at det betyr mye at man står samlet.

Han mener blant annet at dette vil bidra til å øke Nord-Norges synlighet, gi nytt liv til kulturtilbudet nordpå og spre turismen til landsdelen.

Altså ganske likt det Tromsø i sin tid hevdet, da de ville ha De olympiske leker til byen.

Det var under styremøtet til Nord-Norges Europakontor i Brussel i forrige uke at fylkeslederne i både Troms og Finnmark ga sin fulle støtte til Bodøs søknad om å bli europeisk kulturhovedstad i 2024. Willy Ørnebakk (Ap) for Troms og Ragnhild Vassvik (Ap) for Finnmark stiller seg bak, uten reservasjoner.

Den arktiske dimensjonen spiller en viktig rolle i Bodøs visjon for kulturhovedstadsåret, som i april ble bestemt at skal være «ARCTICULATION». En rask sjekk i ordboka viser at ordet ikke eksisterer. Det er ifølge initiativtakerne en bevisst skrivefeil, og som omhandler de engelske ordene: arctic, art, culture og communication.

Bodø er eneste norske søkerby for 2024, men møter konkurranse fra byer i andre ikke-EU-land som Makedonia, Albania, Bosnia-Herzegovina og Montenegro. Vinneren av konkurransen annonseres i slutten av 2019 av EU-representanter fra diverse land og institusjoner.