Eureka! Rektor Ketil Edvardsen går forbi naturfagsrommet og finner plutselig fram til lysbryteren. Klassen som har samlet seg der, ser bokstavelig talt ut som de har sett lyset, mens de gumler matpakker kun i lyset fra vinduene.

Det er ikke bare, bare å finne fram til alt første dag på ny skole.

– Det er en veldig spesiell dag med større og ny skole i dag. Vi vet ikke helt hvor vi finner alt lengre, og tiendeklassingene skal snart ha eksamen så vi må vise hensyn ovenfor dem, sier Martin Elias Thomassen i 4. klasse.

Store og små i lag

Tidligere har de minste elevene vært på en helt annen skole enn ungdommene. Nå er de samlet med de eldste, og det er ekstra spennende.

– Det er rart! Vi er nå dobbelt så mange unger, og vi er nødt til å dra med buss til skolen tidligere enn før, sier Adrian Hammervold i 5. klasse.

Det er stor stemning, flytteesker, møbler fortsatt innpakket i plast, mens alt dufter nytt i bygget som de 90 elevene fra første til tiende klasse tok i bruk mandag. Dermed er også Fjelldal skole historie, der barna fra 1. til 5. klasse har gått. I byggeperioden, som har vart i to år nå, har elevene fra 6.–10. klasse hatt undervisning i Bankbygget i Ramsund, samt i klasserom i idrettshallen.

– Det har vært trangt, da verken Bankbygget eller idrettshallen er laget med tanke på skolebruk. Det har vært midlertidig, men det har gått bra, sier rektor Ketil Edvardsen.

Martin Hundal i 9. klasse er også meget fornøyd med å slippe undervisning i Bankbygget.

– Det er ikke så trangt her, og ikke så tett luft. Og så tar det litt lengre tid å bevege seg mellom rommene. Tidligere har vi oppholdt oss i ett klasserom hele tida, og nå får vi til og med mulighet til å ha «Mat og helse», sier han entusiastisk.

Konsert i storstua

Nyskolen ble åpnet med konsert i regi av Den kulturelle skolesekken mandag morgen. Det er ikke hver dag bandet Second Line All Stars får være med på skoleåpning. De skrøt veldig av det nye allrommet som er storstua i skolen.

– Det er bra akustikk her, og god sikt for alle med amfiløsning fra scenen, skryter Marius Gjersø, som spiller trompet i bandet.

Nyskolen har topp moderne fasiliteter for musikalske elever med ekstraisolert lydrom for øving. Ellers er skolen bygget opp for sambruksløsninger med fleksible klasserom. Det nye folkebiblioteket skal også under samme tak som skolebiblioteket, og skal snart åpne.

Oppvekstsjef Rigmor Wangen og folkehelsekoordinator Silje Elvenes Liseth kom på overraskende besøk. De spanderte frukt og grønnsaker på elevene i anledning dagen.

– Det er første gang jeg er med på å åpne en ny skole som oppvekstsjef, så det er absolutt ikke hver dag noe sånt skjer her, sier Wangen som har vært oppvekstsjef i Tjeldsund siden 2007.

Hun gleder seg til å se hvordan skolen kommer til å fungere i praksis.

Rektor Ketil Edvardsen er lettet over endelig å være på plass i nytt bygg. Nå skal de bare bo seg litt til, og så blir det ei formell, offisiell åpning om et par uker.

– Nå er vi i ferd med å bo oss inn i nybygget. Det blir litt leting etter lysbrvtere, og vi må finne ut av hvordan automatisk låsesystem fungerer, men det går seg til etter hvert, sier han.

Vedtatt budsjettramme for nyskolen er 64 millioner kroner, uten mva. Norconsult har hatt totalentreprisen og Harstadbygg har gjort byggejobben.