- Det er ikke noen fare for liv.

Dette var noe av det aller første den tiltalte sa da han ringte sin nabo 23. februar 2017. Like før hadde den tiltalte mannen i 30-årene drept sin egen mor.

Vitnemålet som åpner rettssakens andre dag beskriver tiltalte som en mann ingen trodde kunne drepe. Men det var tydelig at noe var galt denne dagen.

- Han var syk og manisk på telefonen. Han hoppet fra det ene til det andre i samme setning, forklarte onkelen.

Den tiltalte sier på telefonen at han har slått sin egen mor. Han spør også om moren er en djevel.

- Jeg trodde ikke noe på det han sa. Det har aldri skjedd noe lignende før og han er på ingen måte en voldelig person. Men etter hvert demret det for meg at det kunne være noe i det han sa, forteller onkelen.

- Er jeg en gud?

Han ringer AMK og sier at det kan være noe på ferde. Han tar også kontakt med en annen person og ber han bli med til tiltalte.

- Det var et forferdelig snøvær, men snart ser jeg tiltalte. Han kommer springende og tar rundt meg. Han spør: Er jeg en djevel? Er jeg en gud?

Tiltalte var ikke voldelig, og den andre mannen som ble tilkalt lurer på om han skal gå hjem.

- Jeg sier at han skal bli med meg inn i huset. Der finner vi henne på kjøkkenet. Jeg så med en gang at hun var død.

- Det var ikke tiltalte som utførte handlingene

På spørsmål fra aktor Torstein Hevnskjel forteller vitnet, som kjenner tiltalte godt, at tiltalte er skeptisk til medisiner.

- Det var også moren, og jeg utelukker ikke at han er påvirket av dette.

Vitnet sier at det er lett å se hvis tiltalte, som har en bipolar diagnose, er i psykisk ubalanse. I tiden før drapet var han mer manisk enn vanlig.

- Han var veldig manisk siste gangen jeg så han før drapet.

Tiltalte erkjenner å stå bak handlingene som førte til morens død og mannen anses av alle parter som psykotisk i gjerningsøyeblikket. Rettssaken som går denne uken skal bestemme om mannen skal i tvunget psykisk helsevern, noe som i utgangspunktet vil gjelde i tre år.

Harstad Tidende følger saken ut over dagen.