Om to uker skal det etter planen arrangeres et «stormøte» i Harstad mellom de to regionrådene, der man skal drøfte en sammenslåing. Men etter at dette ble bestemt har sammenslåingsprosessen av nye Narvik stoppet opp, som følge av at Kommunal- og moderniseringsdepartementet foreslår en deling av Tysfjord de lokalt ikke er enige i.

– Fellesnemndas vedtak av 23.04.2018 om stopp i arbeidet med etableringen av nye Narvik kommune, medfører at alt prosjektarbeid opphører med umiddelbar virkning. Dette gjelder også alle innkjøp og kostnadsutløsende tiltak, heter det på Narvik kommunes hjemmeside.

Forutsetningen for at Ofoten regionråd tok initiativ til å slå seg sammen med Sør-Troms regionråd, var at rådet etter 2020 kun vil bestå av to kommuner, nye Narvik og Evenes, når sammenslåingsprosessen er gjennomført. Sammenslåingsprosessen mellom ofotkommunene tas opp igjen på politisk nivå mellom Narvik, Ballangen og Tysfjord når kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland kommer til Tysfjord 1. juni.

– Det er vanskelig å si hva som skjer nå. Vi skal ha et koordineringsmøte med Sør-Troms på onsdag i neste uke, der vi skal diskutere om vi skal jobbe videre med sammenslåing av regionrådene, da vi egentlig har stoppet alle andre prosesser internt hos oss inntil 1. juni. Men man kan jo slå sammen regionrådene likevel, selv om det da blir enten med to kommuner eller fire kommuner herfra, sier Rune Edvardsen, ordfører i Narvik.

Politisk leder av Sør-Troms regionråd, Helene Berg Nilsen, sier de jobber etter planen om at felles møte den 25. mai går sin gang.

– Vi forholder oss til planene om å møtes da, men vi får se hva som skjer hvis det ikke blir noe av sammenslåingen av nye Narvik. Da blir situasjonen litt annerledes. Da blir vi et større råd bestående av ganske mange kommuner, så da må vi trolig ta noen nye runder på det, sier Helene Berg Nilsen, leder av Sør-Troms regionråd og ordfører i Skånland.

Hun mener likevel man ikke trenger begrave sammenslåingsplanene.

– Min personlige mening er at uansett kan det være en fordel at de to regionene samarbeider nært, sier hun.

Status før den interne prosessen i nye Narvik endret seg, var at rådene hver for seg hadde begynt å se på hvilken organisasjonsmodell man ønsker. I Sør-Troms regionråd har signalene vært at man ønsker at rådet ikke skal bli for stort, og det er blitt sagt at man ønsker at dette skal være ordførernes råd. I Ofoten regionråd har man en bredere modell der også opposisjonspolitikere deltar, noe Narvik-ordføreren er tilhenger av fordi han mener vedtakene blir bredere forankret da.

– Organisasjonsmodellen er viktig, så den må vi jobbe videre med, sier Edvardsen.

Les mer:

Fortsatt gira på sammenslåing med Sør-Troms

Ja til Harstad og Narvik i samme råd

Snuser på samarbeid