15 elever fra sju kommuner var fredag representert under næringskonferansen Re:tenk i Harstad. På forhånd har 30 elever jobbet fram sine innspill til kommunene om hva de mener er bra og dårlig på sine hjemplasser. De har også svart på spørsmålet om hva som må til for at de skal bli boende.

Therese Olsen fra Skånland, Martine Daleng fra Salangen, Markus Berg Henriksen fra Ibestad og Benedicte Hass fra Harstad møtte avisa under veis i konferansen som de syntes var interessant.

- Det er interessant. Det er også gøy at vi får si vår mening og at vi ikke bare må skrive et brev til kommunene, sier Olsen.

Samlet på hotell

Re:tenk Ung har foregått i flere uker der starten gikk i hver enkelt kommune hvor et utvalg elever ble samlet før alle møttes på Tjeldsundbrua Kro og Hotell.

- Vi har blant annet sett på ulike nyhetssaker i media og funnet noen av temaene som opptar oss mest, sier Benedicte Hass fra Harstad.

Alt fra valget i USA til Harstadpakken er blant det som opptar ungdommene.

De har også jobbet med en spørreundersøkelse der de har sett på tema som arbeidsplasser, boforhold, hva som skal til for at man skal bli boende og hva man ville gjort hvis hun eller han var ordfører.

Kollektivtilbud

Gjennomgangstema for nesten alle ungdommene Harstad Tidende snakket med var at kollektivtilbudet må bli bedre.

- Akkurat nå tar det 1,5 timer å ta ferga til Harstad. Hurtigbåten er dyr, sier Markus Berg Henriksen fra Ibestad.

Positivt i Ibestad er naturforholdene, sier han.

Martine Daleng fra Salangen sier at de på hennes hjemplass ikke har andre kolletivtilbud enn skolebussene.

- Vi kommer oss ikke inn eller ut av sentrum hvis foreldrene ikke kjører, sier hun.

Fritidsaktiviteter

Therese Olsen i Skånland er heller ikke fornøyd med kollektivtilbudet, men skryter av mangfoldet av klubber og fritidsaktiviteter. Det siste er ikke like bra alle steder, sier ungdommene.

- Fritidstilbudet kunne vært mye bedre. Det er stort sett bare fotball, sier Henriksen.

Benedicte Hass tror at mer oppmerksomhet rundt andre sporter enn fotball vil gi mer aktivitet for andre grener.

- I Harstad er det vel sju fotballbaner. Jeg som turner har bare mulighet til å trene et par timer tre ganger i uka i én hall, sier hun.

Ordfører Marianne Bremnes fra Harstad sier at hun tar tilbakemeldingene på alvor.

- Vi er nå i ferd med å lage ungdommenes kommunestyre. Der får vi et forum som ungdommene har muligheten til å bli hørt gjennom, sier hun.