LO varslet tirsdag at deres medlemmer ved Bakehuset Nord-Norges Tromsø-avdeling vil tas ut i streik førstkommende søndag, dersom partene i tariffoppgjøret ikke kommer til enighet. Med 19 av 50 ansatte organisert, betyr det tøffe tak for bakeriet.

– Vi er en produksjonsbedrift som tømmer varelageret hver eneste dag, så en streik vil ramme oss hardt. Vi har ikke noe lager å ta av, sier Bakehuset-direktør Inge Forsaa.

Rammer ikke konkurrentene

Sjansen for at det blir streik i privat sektor fra og med søndag er ansett for å være ganske stor. Det ligger flere prinsipielle saker på bordet: Ved siden av lønn, skal partene bli enige om nye rammer for avtalefestet pensjon og obligatorisk tjenestepensjon.

– Vi har en veldig respekt for den typen streik det nå ligger an til, men vi har også stor respekt for kundene våre og de konsekvensene en eventuell streik vil kunne få. Vi kommer til å produsere så mye vi klarer med det vi har av ressurser for å gjøre dette så lite merkbart som mulig for dem, sier Forsaa, og fortsetter:

– I tillegg er vi det eneste bakeriet som rammes i Tromsø. Konkurrentene våre blir ikke det, så vi er nødt til å være veldig forsiktig slik at dette ikke blir konkurransevridende for oss.

Ifølge direktøren er det utarbeidet flere planer for et «worst case-scenario». Blant annet kan det være aktuelt å frakte fersk bakst fra bakeriet på Finnsnes til Tromsø.

– Men vi er nødt til å forholde oss til lover og regler. I så tilfelle skal vi med andre ord ikke bemanne opp eller bruke overtid der, forklarer han.

– Håper de blir enige

Ved Tromsø Mekaniske AS er ledelsen også bekymret. Daglig leder Åge Hansen var onsdag ikke tilgjengelig for å kommentere saken, men henviste til daglig leder i eierselskapet Tromsø Skipsverft AS, Daniel Nyhagen.

– Vi forbereder møter med klubben i morgen tidlig, hvor vi vil gå gjennom hva som skjer i tilfelle streik. Vi håper partene blir enige slik at vi slipper det sier han.

Bedriften har mellom 65 og 70 ansatte, og rundt en fjerdedel er organisert.

– En streik vil føre til at vi mister noe av produksjonskapasiteten, og vi har veldig mye å gjøre i disse dager. Det er stor etterspørsel etter tjenestene vi leverer. Vi er nødt til å se på hvordan vi kan håndtere dette slik at det påvirker driften vår minst mulig, forteller Nyhagen.

Skal ikke ødelegge kinohelga

Også for Aurora kino Fokus vil en streik få konsekvenser.

– Vi jobber med å kartlegge følgene det vil få for oss. Av 50 ansatte, vil seks tas ut. Vi kommer nok til å holde åpent, men med begrensninger på hva som er åpent, sier administrerende direktør Geir Martin Jensen.

Det samme gjelder Anicura Dyresykehuset Tromsø.

– Jeg vet ikke ennå hvordan vi blir rammet eller hvor hardt, men jeg er sikker på at vi ikke kommer til å stenge. Det kan bli begrensninger på rutineoppgaver, men det akutte vil være upåvirket, forsikrer daglig leder Bente Akselsen.

Tre av totalt 23 ansatte er organisert ved veterinærsenteret.

– Det er i hovedsak dyrepleiere det gjelder, som blant annet utfører anestesi for oss, forklarer Akselsen.

En eventuell streik vil i tillegg kunne påvirke hurtigbåttrafikken mellom Harstad og Tromsø, hvor både sjøoffiserer og mannskap om bord på hurtigbåtene «Kistefjell» og «Sollifjell» vil tas ut i streik.

– Det skal lite til for at vi er nødt til å la båten stå. Det holder om en ansatt streiker, sier daglig leder i Boreal Sjø AS Avd Sjø Troms, Steinar Johan Mathisen.

Han oppfordrer reisende til å følge med på Troms Fylkestrafikks sider i tilfelle streik.