Jordbærdyrker Marianne Vik er oppriktig lei seg. Kundene står i kø for å kjøpe, men hun kan bare levere til halvparten av dem.

Kundene står i kø

Mens HT var hos jordbærdyrkeren på Vik, ringte en kunde fra Narvik for å bestille bær. Vedkommende ville reise ens ærende til Vikeland for å hente bæra.

– Det er tungt å fortelle kundene at jeg dessverre ikke kan tilby jordbær i år. Men kundene er veldig forståelsesfulle, og tar imot det lille jeg kan tilby, sier hun.

I starten på sesongen så det lovende ut for bærhøsten. Nå ser det heller bedrøvelig ut.

Lite sol, mye regn

– Jordbærene modnes ikke – de blir rett og slett ikke røde. Dette skyldes for lite sol, for lave temperaturer og altfor mye nedbør. Vi kan ikke forvente det heller så lenge temperaturen bare holder tre grader om natta, sier Vik.

Ikke nok med at jordrotter og kaldt vær har ødelagt store deler avavlingen. Også fuglene slått seg ned i jordbæråkrene.

Ansvarlig for jordbærproduksjonen, Angkhana Johnsen, forteller at trost i store mengder har hakket løs og ødelagt bærene. Hun frykter årets jordbærsesong vil gå inn i historien som den verste noensinne.

Situasjonen gjør det ekstra vanskelig for bærplukkerne. De må nærmest sjekke hvert eneste bær for å finne ut om kvaliteten er god nok til å kunne selges. Marianne Vik er nøye med at kun førsteklasses bær skal selges.

Plukkere fra Polen

Vik har i år fire bærplukkere fra Polen. De plukker på akkord. Men når bærsesongen er så dårlig som i år, har Vik valgt å gi de utenlandske plukkerne både akkord og timelønn.

– De må uansett få en brukbar betaling for å komme hit for å jobbe, sier hun.

Bærsesongen varer til i slutten av august.

– Tror du at godværet denne uka kan bedre situasjonen?

– Det kan nok hjelpe litt, men vi trenger en lang periode med sol og varme for at bærene skal modnes og bli røde, sier hun. Vik registrerer at det ikke er kommet nordnorske jordbær i butikkene. Det kan tyde på at hele avlingen i landsdelen er rammet av den nedbørsrike sommeren.

Bærene råtner

Også Ottar Mathisen på Skjelstad gård på Lundenes fortviler over jordbærsesongen.

– Det har vært så mye regn at bærene råtner. I tillegg er det kommet gråskimmel på plantene. Situasjonen er så ille at bærene nesten ikke tåler lagring over natta i kjøler før de råtner, sier han.

Han karakteriserer fjoråret som et normalt bra jordbærår.

Sesongen over

– Vi får bare halvparten av den avlingen vi fikk i fjor, sier Mathisen.

For hans del er jordbærsesongen omtrent over. Han tror det kan bli snakk om plukking også i dag, men det blir neppe så store mengder at han tar turen til Kanebogen for å selge.

Mathisen tror ikke noen dager med godvær vil rette opp

– Når bærene er begynt å råtne, sprer det seg. Dessuten er det så lite bær igjen at sesongen er over for vår del, sier Ottar Mathisen.

HALVPARTEN: Ottar Mathisen ved Skjelstad gård får bare halvparten av den avlingen han hadde i fjor.