Avdukinga skjer fredag ettermiddag, umiddelbart etter den offisielle åpninga av årets omfangsrike Kveøydager.

Bygdebauta

Bautaen reises av bygdefolket, og er til ære for kona til fiskerbonden, dom som måtte ta det fulle og hele ansvaret på gården, mens mannen var på fiske. Hun var barneprodusent, oppdrager, dyrerøkter, jordbruker - kort sagt bedriftsleder hjemme på bondegården, med de tusen beslutninger og gjøremål det innebar, store deler av året.

Kveøydagene er en tredagers familiebygdefest blitt, hvor øya åpner sin favn og lainer opp natur, kultur og kommers i en salig blanding.

Herlig miks

Ponniridning og Bjørnis show, gudstjeneste, gjeterhundoppvisning, kultursti, bygdemuseum og - ja, programposten Bygdekamp kan det gjerne stilles en og annen forventning til.

Kahoot, Rikingan og visekonsert med Ola og Lars Bremnes pynter opp i programmet, og Kveøy bygdeutvikling, som står bak, har ordna plasser til bobokser, boskap og telt for tilreisende som ønsker å gjøre ei mer komplett helg enn bare et dagsbesøk av bondekulturfestivalen på den grønne øya.

Rikholdig øy

Kveøy byr på omfattende historie, og en mengde store og mindre severdigheter. Det finnes en bauta til på øya, også den over ei kone, nemlig Gjertrud Rask, kona til Grønlands apostel, harstadværingen Hans Egede.

Dessuten står Kveøya på sitt mest saftiggrønne nå om dagen. Vi skal ikke lage noe mesterskap av skjønnhet, for det har vi nok av i hele regionen, men den som tar turen over den relativt nye brua i helga, bør ikke regne med nåkka usmak i auan akkurat.