Stortinget kan ha blitt feilinformert om flyttingen av flybasen fra Andøya til Evenes. Leder i Norges Offisersforbund, Torbjørn Bongo, sier til NRK at argumentene som førte til at Andøya flystasjon skal erstattes av Evenes ikke lenger holder.

Hovedgrunnen faller bort

- Luftvernbeskyttelse av de maritime overvåkingsflyene ble brukt som et avgjørende argument for å velge Evenes som ny flybase, mener han.Overvåkingsflyenes oppgave fra basen på Evenes er blant annet å lete etter fiendtlige ubåter.

- De skal trekkes vekk fra Evenes i det øyeblikket vi nærmer oss en krigssituasjon. Derfor vil det ikke være behov for luftvern for å beskytte dem, sier Bongo, og mener dette viser at hovedargumentet for nedlegging av Andøya flystasjon faller bort.

- Feil premiss

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) mener Bongo bygger et premiss som er feil .

- Og så beskylder han oss for å ha feilinformert Stortinget, sier han og avviser samtidig at luftvernbeskyttelse av de maritime overvåkingsflyene ble brukt som et avgjørende argument for å velge Evenes som ny base.

Utsatte avgjørelsen igjen

Nettstedet aldrimer.no informerer om at gårdagens møte i Stortingets utenriks- og forsvarskomite endte med utsettelse av komiteens konklusjon og innstilling i den omstridte saken. Komitebehandlingen har tidligere blitt utsatt i påvente av den eksterne kvalitetssikringen (KS1) av Konseptvalgsutredningen (KVU) for Evenes flystasjon.

- Komiteen hadde planlagt å avgi sin innstilling i saken den 25. april, men tirsdag denne uken opplyste Liv Signe Navarsete i Senterpartiet at hun ville foreslå en utsettelse i saken. I går fattet komiteen et vedtak i tråd med dette. Ny dato er 16. mai, skriver de.