Tjeldsund 2020 åpner opp for at innbyggerne skal skape aktiviteter eller arrangementer på tvers av kommunegrensene, for å bli bedre kjent. Derfor har de satt av egne midler som det nå går an å søke på.

– Vi ønsker at så mange som mulig skal søke. Det er bare fantasien som setter begrensninger. Her kan man lage alt fra galskap til fest, men man må ha en idé og en plan som man legger ved søknaden, sier kultur- og folkehelsekoordinator Janne Johansen, og prosjektrådmann Torbjørn Simonsen.

De håper på stort engasjement fra innbyggerne nå som kommunesammenslåingsprosessen for nye Tjeldsund for alvor beveger seg over mot en gjennomføringsfase.

Les også prosjektrådmannens syn på fylkessammenslåinga: - De får det travelt

– Vi vil knytte folk sammen, og gjøre dem bevisste på at vi blir ny kommune, sier Johansen.

De vil tildele støtte fortløpende til gode søknader. Politikerne sørget også nylig for å doble makssummen man kan søke på fra 5000 til 10.000 kroner.

Et par hundre tusen kroner er satt av til gode tiltak, men hvis kreativiteten bobler, finner de en løsning. Både lag, foreninger og privatpersoner med en god idé kan søke.

Parallelt håper de også innbyggerne vil ta initiativ til å arrangere både små og store gjestebud, der man samler innspill til verdier og hva Tjeldsund skal være kjent for i 2025. Dette kan gjøres helt uformelt for eksempel ute på tur, eller andre steder der innbyggere samles.

– Vi trenger trykk på arbeidet med hva som skal bli visjonen nå i høst og vinter, men kulturbyggingen fortsetter selvsagt også etter 2020, sier de.

De planlegger også folkemøter i oktober, der blant annet rollen til kommunedelsutvalgene skal diskuteres.