I går kveld hadde de sørget for å få Bjørn Tyldum til å underholde med sin sang og gitar. Slik underholdning er en del av sykehjemmets fokus. Det handler om å gi beboerne mer enn bare mat og stell.

– Det er mye som kan gjøres for at det skal bli triveligere for beboerne, sier Hansen.

Livsglede for eldre har blitt et begrep i Harstad, spesielt.

– Det er flere sykehjem i byen som fokuserer mye på det, og bruker tid og ressurser på dette, sier Fredriksen.

Begge er sisteårsstudenter og har praksis på Slottet sykehjem.

Hjertevakt

– Hva er livsglede?

– Det kan være noe så enkelt som frisk luft, å få komme seg ut. Det kan være bingo og yatzy. Hver beboer har en kalender med aktiviteter som skal følges. Vi som er i praksis har litt ekstra tid til å gjøre litt ekstra utav det, sier de.

– Samtaler kan også bidra til livsglede. Dette er hjemmet deres, og det er satt av tid til å snakke med dem og bla i fotoalbumer de har.

På hver vakt er det én person som har «hjertevakt», og dermed ansvar for at livsgledetiltakene blir gjennomført.

Hansen og Fredriksen frykter ikke at livsgledeaktivitetene de står for skal stoppe opp når de er ferdig med sin praksisperiode.

– Nei da. Rett etter denne praksisen på seks uker, skal vi ut i en livsgledepraksis.

Trivelig publikum

Studentene hadde i går fått Bjørn Tyldum til å underholde de eldre. Det er ikke første gang han er her.

– Jeg har spilt her som en del av den kulturelle spaserstokken. Og da er det ikke mitt vanlige repertoar jeg bruker, men sanger som de eldre kjenner, sier han.

Enkelte av beboerne hilser på ham ettersom han er kjent her fra før.

– Det er et trivelig publikum å spille for, sier han.

– Det gir en god følelse å gjøre noe godt for andre, sier Annelin Hansen. – Da er det flott at sånne som han Bjørn kan stille opp på ganske kort varsel.

Må ha fokus

Hun og Julie Fredriksen vet at de eldre setter pris på å bli underholdt som en del av en livsgledesatsing. Eldresentrene i Harstad tenker spesielt på dette, men er Harstad alene?

– Vi vet ikke hvordan det står til, men tror det er mindre personale og flere pasienter. De er nok dårligere stelt ute i distriktet, dessverre, sier Hansen.

– Det handler også om at hvert enkelt sykehjem har fokus på livsglede. Det gir glede for de eldre, sier Fredriksen.

Frykter tidspresset

En ting tenker studentene med litt gru på – at tiden ikke strekker til når de om ikke så veldig lenge kommer ut i fast arbeid på et sykehjem.

– Som studenter kommer vi i tillegg til den normale bemanningen. Jeg ser ikke bort fra at vi kan havne i tidspress, men man gå i seg sjøl hver dag og prøve å finne ut hva man kan gjøre for å skape livsglede, sier Fredriksen.

– Jeg mener at alt handler om rutiner, og å legge opp dagene på en effektiv måte.