– Den episoden er fin å få ut nå som vinterfisket starter, forteller Åshild Eliassen til VOL.

Hun og Rigmor Anna Dava er begge fra Andøya og står bak podkasten som tar utgangspunkt i fiskevær på Andøya, og som er aktuell for allmennheten blant annet å ta for seg oppvarming av havet og klimautfordringer.

– Målet med podkasten er å fremheve betydningen av fiskeriene for kystbefolkningen og befolkningen i resten av landet. Vi bruker fiskeværene på Andøya som utgangspunkt for å rette fokus mot det som skjer i fiskeværene langs norskekysten i dag, i tillegg til å sette søkelys på forvaltningen av fiskeriressursene, forteller Åshild.

I den nyeste episoden følger vi skreien på vandring fra Barentshavet til gyteområdene i Lofoten og Vesterålen der millioner av hunner og hanner møtes til det som blir kalt verdens største orgie.

Gjennom episoden prøver de å rette fokus mot havet som er sårbart og skjørt, og hvor gyteplassene kan ødelegges av forurensning, plast og klima.

– Tidligere fiskerirettleder i Andøy, Johan Nordlund, forteller om ferden tur- retur Barentshavet. Og havforsker Maria Fossheim ved Havforskningsinstituttet i Tromsø forteller blant annet om hvordan oppvarmingen av havet virker inn på torskebestanden og gyteplassene, forteller Åshild.

Flere episoder klare

I 2021 publiserte de første episode. Den het «Manndræpardagen» og handlet om 200-årsmarkeringen av tragedien på havet utenfor Andenes i 1821.

På grunn av koronaen og andre årsaker ble videre publisering noe forsinket, men nå er de i full gang igjen.

– Vi har jobbet videre uten å publisere noe. Ni episoder er ferdig laget, mer eller mindre, og disse har vi tenkt å publisere i tur og orden, forteller Åshild.

En av episodene handler om det som egentlig var opptakten til podkastideen. Det som fikk de til å tenke at «i fiskeværene skjer det noe ekstraordinært».

Bortimot alle de 50-60 fots store fiskeskøytene var solgt ut av kommunen, og ingen fiskemottak på Andenes hadde lenger lokale eiere. For å opprettholde fisketilførselen til fiskemottakene leverer et stort antall såkalt fremmedbåter og sjarker fisk til fiskebrukene i dag

– I en senere episode kommer vi inn på salg av kvoter som nå er kommet oppe i mange millioner.

Bruker lokal musikk

Noe som kanskje skiller «Fiskeribølgen» fra andre podkaster er bruken av musikk.

– I podkastkjenningen vår hører vi Andenes Mannskor, som dermed er med i alle episodene, og vi har fått tilgang til gamle musikkskatter så vel som nyere musikkinnspillinger. Vi har også brukt egne opptak fra konserter og ute i naturen, forteller Rigmor.

Videre forteller hun litt om hva slags musikk de har brukt i podkasten.

– Vi bruker stort sett musikk fra lokale musikere. I episoden om gyting hører vi hardrock-bandet Vederkast, 70-tallsgruppa Classic og trubadur Arild Hansen. I tillegg hører vi to sanger der teksten er av Oddbjørn Sæter og musikken av Herstein Lunde, begge fra Lundenes.

Med andre ord: varierende musikkbruk.

– Vi har også brukt egne opptak fra konserter og ute i naturen, forteller hun videre.

Har flere ideer

Ikke nok med at damene har ni episoder klare, som de har fått finansiering til via Norsk Kulturråd og Fritt ord, så har de også nok stoff og ideer til å lage seks-syv til.

– Men det koster. Vi har lydfolk og teknikere, men trenger finansiering, forteller Åshild.

Nå håper de at de ni neste episodene blir tatt godt i mot og at de kan få gi ut flere senere.

– Nå er vi spente på mottakelsen og håper de bli tatt godt imot.