HARSTAD: Dette oppsiktsvekkende forslaget fra Frps Kristian Eilertsen skapte høye verbale bølger i torsdagens møte i kommunestyret. Representanter fra de andre partier ristet oppgitt på hodet og tok kraftig til motmæle mot utspillet fra Frp.

Kristian Eilertsen kommenterte den lokale barnehagepolitikken torsdag.

- I enkelte tilfeller har barnehager ledige plasser, etter at alle med lovfestet rett til plass har fått det. Da tilbys slike plasser til barn som i dag bor på asylmottak.

- Ei forutsetning er at disse barna og deres foreldre ikke risikerer å få avslag på sine asylsøknader i løpet av de nærmeste månedene. I så fall skal de sendes ut av landet raskest mulig. Jeg må spørre: Hvilke muligheter har man på rådhuset for å vurdere om de enkelte asylsøkere får ja eller nei på sine asylsøknader, uttalte en kritisk Eilertsen.

Sterke reaksjoner

Resten av kommunestyret reagerte imidlertid kraftig da Eilertsen kom med begrunnelsen på hvorfor Frp mener at asylbarna må stenges ute fra kommunens barnehager.

- Vi er opptatt av barnas beste. Og det er ikke ”til barnas beste” å gi dem barnehageplass. Faren er stor for at disse barna knytter seg til andre barn og voksne i barnehagen. Da blir det ekstra opprivende hvis barnet må tas ut av barnehagen fordi foreldrenes søknad om asyl blir avslått og familien må reise ut av Norge. Det er jo ingen vits i å starte en integreringsprosess for mennesker som ikke har behov for beskyttelse.

Aps gruppeleder Kari-Anne Opsal la ikke noe imellom da hun kommenterte Eilertsens resonnement.

- Dette er den mest kreative omskrivinga av begrepet ”til barnets beste” jeg noensinne har hørt. Eilertsen tar grundig feil dersom han tror at det er bedre for et barn å oppholde seg 24 timer i døgnet på et asylmottak enn å tilbringe en del av dagen i en av våre barnehager.

- Ikke på greip

Venstres Even Aronsen, Rødts Ingrid Klein Hedlund og SVs Johnny Kristiansen fulgte opp.

- Etter å ha flyktet fra krig, nød og elendighet må det da være bedre for disse barna å oppholde i et trygt psykososialt miljø og få leke med andre barn. Det henger rett og slett ikke på greip når man i Frp påstår at man er opptatt av  barnas beste, hevdet disse tre representantene.

Eilertsens forslag ble det som ventet avvist, mot Frps sju stemmer.

Kristian Eilertsen Foto: Ottar Jakobsen