Nå blir fergene i sambandet elektriske

En av landets tøffeste ferjestrekninger blir utslippsfri når Bognes – Lødingen får elektriske ferjer fra og med 2024, melder Statens vegvesen.

NULLUTSLIPP Sambandet skal fra gass til helelekstrisk drift.  Foto: Illustrasjon - Ann-Julie Nordgaard Nesmoen

nyheter

Kontrakten mellom Statens vegvesen og Torghatten Nord på 1,6 milliarder kroner er underskrevet. Kontrakten gjelder i ti år fra 1. januar 2024. Lødingen – Bognes, som krysser Vestfjorden på riksvei 85 har vært pilot for endringer i energikilder før, da de fikk gassdrevne ferger for en del år tilbake.

Revolusjon

– Det er ikke lenge siden mange ville sagt at det ikke var mulig å drifte elektrisk ferge på en så lang og krevende strekning, men nå gjør vi det! Det grønne skiftet i fergedriften er et resultat av at Statens vegvesen bruker sin innkjøpsmakt, samtidig som rederiene tar utfordringene, sier divisjonsdirektør Bjørn Laksforsmo i Statens vegvesen i en pressemelding.