Covid-19 tok turistene, men nå er det lystegn i horisonten for reiselivet

Antall overnattingsdøgn i Sør-Troms/Senja-regionen ramlet med 29 prosent i 2020, i forhold til tiden før pandemien. Anslått tap i kroner: Over 230 millioner.

STOR NEDGANG Det er nesten ikke vært tradisjonelle turister i Harstad i 2021. Men antall overnatting er likevel økende.  Foto: Illustrasjon - Frank R. Roksøy

nyheter

Totalt skal nordnorsk reiseliv ha tapt tre milliarder kroner på korona. Verst rammet er Tromsø-regionen, som hadde en nedgang på 42 prosent, og alene tapte en milliard. Hver turist bruker i snitt 2.000 kroner per dag, der cirka halvparten dekker overnatting. Tromsø og Svalbard har størst nedgang i nord, mens Nord-Troms, Salten og Helgeland har minst nedgang.

På opptur - tross alt

– Når det gjelder overnattinger i Harstad er de redusert med 31 prosent, sammenlignet med august 2019, før pandemien. Heldigvis viser statistikken en liten positiv oppgang så langt i år. 4000 flere gjestedøgn hittil i 2021, enn i samme periode i 2020, forteller daglig leder Jan Erik Kristoffersen i Visit Harstad.