Stor konferanse:

– Harstad har en rekke kvaliteter som er større byer verdt

Opplysningsvesenets fonds 200-årsjubileumskonferanse hadde en rekke foredragsholdere på programmet.

PANELSAMTALE: Sjefredaktør Kjell Rune Henriksen ledet debatten der Anne Beate Hovind, Bernt Nordby Skøien, Arne O. Holm, Magnus Brøyn og Gard Michalsen samtalte om byutvikling.  Foto: Andreas Isachsen

nyheter

«Samfunnsbygging og realisering av lokale prosjekter» var tittelen på konferansen som gikk av stabelen i Arena Nord-Norge på Thon Hotel.

Konferansen ble innledet av direktør Ole- Wilhelm Meyer i Opplysningsvesenets fond som innledet med å fondets historie fra starten i 1821.


Se Byutviklingskonferansen direkte kl. 12:

Skal diskutere byutvikling. Hva skjer i nord?

Tirsdag formiddag arrangeres Byutviklingskonferansen i Arena Nord-Norge og på nett.


Eier 1300 bygninger

– I løpet av disse 200 årene har vi drevet samfunnsutvikling over hele landet. Lenge var fondet sin tids oljefond. To tredeler av fondet gikk til geistlige prosjekter som kirkebygg og presteboliger, mens en tredel gikk til Universitetet i Oslo. I dag eies om lag 1300 bygninger av Opplysningsvesenets fond, fortalte Meyer.

SPARK PÅ LEGGEN: Espen Ludviksen ga Gard Michalsen et spark på leggen for sin påstand om at 40 kommuner i Nord- Norge er altfor mange, og at dette er noe unge ikke bryr seg om.  Foto: Andreas Isachsen

Han redegjorde deretter for hvorfor de velger å satse så tungt i landsdelen.

– Nord-Norge er mulighetens landsdel. Her går det så det griner, både i det maritime og på land. Vi er tungt inne i en rekke prosjekter både i Svolvær, Harstad og Kirkenes.

– Enten man liker det eller ikke er folk ute etter urbane kvaliteter, noe man finner i mange av våre prosjekter, også i disse, sier Meyer.

IT GURO: Teknologiekspert Magnus Brøyn holdt et engasjert og humoristisk foredreg om fremtidens teknologi i by og hjem.  Foto: Andreas Isachsen

Byen vår: Opplysningsvesenets fond endrer Harstad sentrum

Opplysningsvesenets fond (OVF) er statens penger og skal derfor være underlagt folkevalgt styring. I stedet har dagens regjering målbevisst holdt disse pengene skjult og overlatt fondet til det kommersielle eiendomsselskapet med det kirkelige navnet Clemens Eiendom AS.


– Lys ut ledige stillinger!

Gard Michalsen, som det siste halvåret mer eller mindre har oppholdt seg i Harstad, mener byen har en rekke forutsetninger til stede for å tiltrekke unge voksne til byen.

– Harstad har en rekke kvaliteter som er større byer verdt. Byen skårer til terningkast fem på sine urbane kvaliteter.

– Ja, mange unge voksne ønsker fjell, fjord og frihet, men de laller fleste velger likevel å flytte til steder med urbane kvaliteter.

– Men jeg må også gi et lite spark til byens næringsliv. Man er nødt til å lyse ut de ledige stillingene. Det er det to grunner å gjøre. Den ene er at ved å lyse ut stillingene kan man få kandidater man ikke visste om. Det andre er at selv om man har en god kandidat man kjenner er det lurt å lyse ut stillingen, både for å vise det samlede arbeidsmarkedet i en region, men også for å vise merkevarebygging av din egen bedrift, sier Michalsen.

Han pekte videre på at det i Nord-Norge er altfor mange grenser.

– Det er alt for mange kommuner i Nord-Norge. For de fleste unge voksne er disse kommunegrensene fullstendig irrelevante.

– I tillegg ser vi at mange av disse kommunene sliter med å rekruttere til viktige funksjoner innen både helse, omsorg, utvikling og ledelse. Konsekvensen av det kan blir dårligere tjenester og samfunnsutvikling, hevdet Michalsen.

DIREKTØR: direktør: Ole-Wilhelm Meyer i Opplysningsvesenets fond fortalte om fondets opprinnelse og bakgrunnen for deres bidrag til samfunnsutviklingen i landet.  Foto: Andreas Isachsen

Skrikende mangel på arbeidskraft

Konferansen ble avsluttet med en panelsamtale blant foredragsholder med tema byutvikling.

Her gikk redaktør Arne O. Holm i High North News lengst i sine karakteristikker.

– Oslo er den kjedeligste byen i Norge sammenlignet med Longyearbyen. Mange søringer snakker om Nord- Norge som et museum. Faktum er at vi har blitt ekstremt attraktive blant ungdom etter pandemien.

– Jeg har reist rundt i store deler av landsdelen under pandemien og snakket med ikke mindre enn 50 ulike personer. Det jeg hører er at det er skrikende mangel på arbeidskraft og kompetanse.

– jeg finner dessuten ikke spor av diskusjoner rundt eiendoms- eller formuesskatten. Mange av bedriftene jeg besøkte melder om en kraftig økning av internasjonaliseringen.

– Kanskje burde vi heller begynne å snakke engelsk?, spurte Holm

Anne Beate Hovind var prosjektdirektør for både nye Gardermoen og utbyggingen av bydel Bjørvika i Oslo.

– Bjørvika var en lang og kranglete prosess. Ingen hadde tro på dette prosjektet. I dag besøkes Bjørvika av folk fra hele Oslo og har blitt en stor suksess, sier Hovind.