Legendarisk dampskip på besøk i Harstad - gå henne gjerne i møte

Fredag ettermiddag tamper den legendariske kystsliteren D/S Hestmanden inn Vågsfjorden og klapper til kai i Harstad.
nyheter

Og la det ikke være noen tvil: Vi snakker om en båt med ekte dampmaskin, som tilhørte Vesteraalske Dampskibsselskab fra den var bygd til godt opp på femtitallet. Skipet er et av de siste fra Nortraship-flåten som ennå eksisterer.

Mannskapet setter stor pris på om lokale båter kommer i møte med den berømte krigsveteranen og samseiler når hun stevner innover mot Harstad havn anslagsvis klokka 17 fredag.

Søk opp og følg damperen fra minutt til minutt på marinetraffic.com

Lørdag ettermiddag blir det åpent skip om bord i Harstad.

Det 110 år gamle dampskipet går med ny last: en utstilling med krigsseiler-tema.

Under mottoet «Fra stykkgods til tankegods» er skipet fylt med fortellinger fra krigsseilernes opplevelser i tekst, bilder, lyd og film samt en ny applikasjon kalt «Mønstre på». D/S Hestmanden er hele Norges krigsseilermuseum, og vil i 2021 og årene framover besøke havner langs norskekysten.

D/S Hestmanden har i juli deltatt i innspillingen av den norske storfilmen «Krigsseileren» i Bergen.

D/S Hestmanden har en helt spesiell tilknytning til Stokmarknes og Vesteraalens Dampskibsselskap (VDS), nå Hurtigruten. Skipet var byggenummer 104 ved Laxevaag Maskin & Jernskibsbyggeri i Bergen, og ble overlevert Vesteraalens Dampskibsselskab i 1911 der hun ble satt inn i kystgodsruten. VDS hadde som tradisjon å oppkalle skipene sine etter geografiske navn fra Nord-Norge. Hestmannen er en fjellformasjon på Hestmannøy i Nordland fylke.