Visit Harstad kan få 1,3 millioner i krisepenger: – Et beintøft år

Visit Harstad har hatt betydelig inntektssvikt under pandemien. Nå kan selskapet få 1,3 millioner i «krisepenger».

Tar år: Daglig leder Jan Erik Kristoffersen i Visit Harstad tror det tar år før reiselivet er tilbake til normale tilstander. Foto: Håkon Wikan 

nyheter

– Det har vært et beintøft år, og det er ikke over ennå. Mange bedrifter sliter fortsatt, og enkelte næringer er tappet for fagfolk. Det gjelder blant annet kokker og servitører, sier daglig leder Jan Erik Kristoffersen i Visit Harstad.

Han forteller at Visit Harstad har mistet to guider som har funnet seg annet arbeid etter nedstengingen.


Fortsetter suksessen med kafe på Grøtavær: Velkommen til Aron Olsen-bruket

Katrine Melbøe Nygård (16) og Ole Martin Melbøe Nygård (19) vil også inneværende sommersesong ha kafe i de tidligere lokalene til Aron Olsen-bruket på Grøtavær på Ytre-Grytøy. – Vi ønsker velkommen til gjester både fra lands og til vanns, sier de to.


Tar år å bygge opp

Kristoffersen tror det tar 3–5 år før reiselivet vil fungere som normalt. Befolkningen har vært i en unntakstilstand i over ett år, og har endret adferd.

– Vi må forholde oss til en ny normal. Det vil ta tid før vi får bygd opp det som ble stengt ned under pandemien, sier Kristoffersen.

Han er fornøyd med at Visit Harstad ser ut til å få 1,3 millioner.

– Det vil gi oss mulighet til å drive aktiv markedsføring for bedriftene i Harstad-regionen. Pengene vil være til stor hjelp for oss, sier Kristoffersen.


Visit Harstad og Harstad kommune får 1,1 million av fylket

Troms og Finnmark fylkeskommune innvilger nær tre millioner til lokalmat, reiseliv og kreative næringer, og to aktører i Harstad er på lista. 


Mye å tilby

– Tror du turistene vil komme til Harstad i år?

– Det er allerede flere turister i området, og vi har mange gode produkter å tilby. Vi har blant annet drevet produktutvikling sammen med 18 aktører innen båtnæring, matprodukter, kafévirksomheter og virksomheter i Øyriket og i Kvæfjord, sier han.

Kristoffersen er i tvil om utenlandske turister vil oppsøke Vågsfjordens perle i år.

– Kanskje kommer de i slutten av sesongen, sier han.


– Ble forbanna da jeg leste avisen

Mens en gruppe unge amerikanere besøkte Adolfkanonen, ble to pensjonistpar nektet adgang. De fikk beskjed om at kanonen var stengt.


En viktig rolle

Harstad kommune har fått til sammen 5,4 millioner i søkbare kompensasjoner fra Kommunal- og moderniseringsdepartementet som koronarammede bedrifter kan søke på.

Kommunedirektør Hugo Thode Hansen foreslår overfor utvalg for plan og næring at 1,3 millioner av potten går til Visit Harstad.

– I forbindelse med at samfunnet gradvis gjenåpnes, vil Visit Harstad spille en viktig rolle i å bidra til en åpning av reiselivsnæringen, promotering av Harstad-regionen og videreutvikling av prosjekter i reiselivsnæringen, skriver kommunedirektøren.

Harstad kommune eier 99,5 prosent av selskapet Visit Harstad.


By-ordførerne vil ha Skrolsvik-ferge på plass neste år

Ordførerne i Tromsø, Senja og Harstad vil prioritere fergerute, reiseliv og fiskerihavner. Nå forsøker de å skaffe penger til fergerute mellom Harstad og Skrolsvik.