Guidet tur langs kulturstien på Trondenes: - Hop-on Hop-off, som du selv vil

Sør-Troms Museum arrangerer hop-on hop-off turer i sommer.

Trondenes Kirke  Foto: Sør-Troms Museum

nyheter

Trondenes - halvøya i historia. Trondenes kirke og middelaldergården ligger nærmest som perler på ei snor. Attraksjonene forteller hver sin historie, men felles for dem alle er at de også er knyttet til historier utendørs. Mange historier ligger fortsatt i kulturlandskapet, og noen er lite kommuniserte, heter det i en pressemelding fra Sør-Troms Museum.

HISTORIENE I KULTRLANDSKAPET

Kulturstien på Trondenes tar oss forbi Altevågen med nausttufter og gravrøyser fra en tid da Trondenes var et høvdingsete som satte tydelige avtrykk i selveste Snorres saga om Olav den hellige. Allerede i 1180 begynner man å reise grunnmuren på Trondenes kirke, men muren rundt kirka er enda eldre. Kanskje ble den bygget som et vern mot angrep fra karelere og russere. Den vonde historien ser vi også i kulturlandskapet, med både en sovjetisk krigsfangeleir men også Finnmarksbyen som var i bruk fra 1945-1951. På det meste bodde det 2000 mennesker her. De var flyktninger i eget land.