Økning i antall sykkeltyverier i Troms – her stjeles det mest

I Harstad ble det registrert 34 stjålne sykler i 2020, opplyser politiet i Troms.

Illustrasjonsfoto: Lise Åserud/NTB 

nyheter

I fjor opplevde Troms politidistrikt en økning i antall sykkeltyveri. Etter å ha sett nærmere på statistikken har politiet det klart at hovedandelen av denne typen kriminalitet skjer i Tromsø sentrum, ifølge en pressemelding.

Av 494 sykkeltyveri i Troms ble 88 prosent stjålet i Tromsø. Særlig i sentrum eller områdene nær sentrum.

Sykkeltyveri fordelt på områder i Troms (2020):

  • Finnsnes: 5
  • Harstad: 34
  • Midt-Troms: 11
  • Nord-Troms: 10
  • Tromsø: 433

Troms politidistrikt vil nå forsøke å gjøre en ekstra innsats for å få ned antall tyveri av sykler i Tromsø.

I første omgang er det viktigste å forhindre at det i det hele tatt blir frastjålet sykler, forklarer Ståle Luther, seksjonsleder for etterforskning i Troms politidistrikt:

– Bor du i utsatte områder, bør du ta inn sykkelen fra fortauet. Det samme gjelder for batteriet på elsykkelen. Ikke la det stå igjen på sykkelen. Vi ser også at flere kunne kostet på seg en dyrere lås. Har du en sykkel som er verd titusenvis av kroner, bør man investere mer enn et par hundrelapper på låsen, sier Luther i pressemeldingen.

Sykkeleiere rådes også til å registrere rammenummeret på sykkelen. Sykkeltyvene i Tromsø stjeler gjerne sykler for å komme seg fra A til B, og i noen tilfeller slenges også sykkelen fra seg etter bruk, opplyser politiet. Har man registrert sykkelen riktig, er det lettere å gjenforene den med eieren og til og med få domfelt tyven.

– Sykkeltyverier er ikke det mest alvorlige og er ikke det vi i politiet prioriterer høyest, men det er en form for hverdagskriminalitet som er særdeles plagsom for folk, forklarer Luther.