Her dukker en Buddha opp på veggen: Vil bringe god karma til harstadværinger

Festivalen «A night with Buddha» er i likhet med ILIOS-festivalen flyttet til høsten. Men i en tid med harde prøvelser, ønsker festivalene å sette god karma på veggen i sentrum, bokstavelig talt.

BUDDHA-STUNT: Maryam Sharifi og Anders Eriksson gjør et Buddha-stunt i byen - som følge av at nok en festival må flyttes på grunn av korona. – Prøv ILIOS AR-app her, og få en god karma-opplevelse, oppfordrer de.  Foto: Øivind Arvola

nyheter

Buddha-festivalen som kulturarbeider Maryam Sharifi fra Afghanistan tok med seg til byen. skulle gått av stabelen i disse dager. Men som det meste i disse dager, så kan heller ikke dette arrangementet gå helt som planlagt.

– En konsekvens av pandemien er at festivalen «A night with Buddha» i likhet med ILIOS-festivalen blir flyttet til høsten. Men i en tid med harde prøvelser ønsker festivalene å sette god karma på veggen i sentrum, bokstavelig talt. Det er bare å sikte på Rampestreks graffiti på Hotel F2s fasade med ILIOS AR-app, så vil Buddha tre frem og by på vakker musikk, skriver de i en pressemelding..

Videre forklarer de stuntet med at "Good karma» har i mange år vært et humoristisk munhell hos oss i vesten.

– Men korona-pandemien har tilført begrepet mer av det underfundige alvor som ligger i det. Den grunnleggende betydningen er nemlig handling og konsekvens, mener de.


Ikke alt er avlyst: Nå lanserer de ny festival

Nordnorsk Gitarfestival gjennomføres i år som en ren strømme-festival, i dagene mellom 19.-21. mars. Torsdag lanserer personene bak festivalen, årets program.


20 år siden

I år skulle også «A night with Buddha» vært en markering av det er 20 år siden Taliban-bevegelsen i Afghanistan sprengte de eldgamle Buddha-statuene langs Silkeveien i i Bamiyan, i fillebiter.

– En udåd som dessverre ikke er noe nytt i historisk perspektiv - autoritære herskere har alltid fryktet kunst og kultur. Det går en trist linje fra middelalderens kjetterbål til nazistenes bokbrenning og IS grufulle overgrep og ødeleggelse av kulturskatter i Syria og Irak. Talibans ødeleggelse av de historiske minnesmerkene i 2001 føyer seg inn i rekken, og ble et varsel om en rekke triste begivenheter som har preget de siste 20 årene. Bad karma, poengterer Maryam Sharifi og festivalkollega Anders Eriksson i ILIOS.


Bakgården med ny event: – Forhåpentlig kan vi igjen nyte en rockekonsert med en kald ei i hånda

Bakgården Live presenterer Erlend Ropstad med band på den nye Arena Nord-Norge i oktober.


De viser til at Talibans historiske hærverk i Bamiyan paradoksalt nok har bidratt til på berike kulturlivet i Harstad.

– Byens status som verdens første friby for forfulgte musikere har foreløpig fått mer oppmerksomhet ute i verden enn her, men har bidratt til netto innflytting av kunstnere, skriver de to videre.

Patriotiske harstadværinger

Maryam Sharifi er kona til musiker Hamid Sakhizada, og begge kommer fra Hazarjat-region i Afghanistan, og er blitt patriotiske harstadværinger som legger ut bilder av snø og uvær i sosiale media. De ble utsatt for trusler fra Taliban-bevegelsen på grunn av arbeidet med kultur og musikk, og fordi de er fordi de tilhører Hazara-folket. Fjellområdene i det nordlige Afghanistan er heller ikke så ulike Sør-Troms som man kan tro, bortsett fra havet, mener de. Noe som ganske mange mennesker med tilknytning til Harstad har fått med seg under tjeneste for Forsvaret i landet.


Her får Harstad bys grunnlegger montert pleksiglass foran seg: – Rikard Kaarbø er født i 1850 og er i risikogruppa

Iliossjef Anders Eriksson er i full gang med forberedelsene til festivalens utendørs lounge på torgområdet.


- "A night with Buddha" er en ny festival i byen. Flere år før jeg flyttet til Harstad og begynte i Festspillene var jeg med på å vedta at landelsmusikerordningen skulle sette av ressurser til en helt ny festival som het ILIOS. Det er nå nesten 30 år siden. Den jobben Maryam gjør med sin lille mangfolds-festival nå vil byen nye godt av i framtiden. Hun har en visjon og er utrolig sta. Det er egentlig alt som skal til, sier ILIOS-sjefen Anders Eriksson, om sin kollega.

Maryam selv vil takke Harstad kommune, som har gjort en fin innsats for hennes lille festival. Festivalen skjer i samarbeid med Harstad kommune og Festspillene i Nord-Norge.


Nå må ILIOS vri på planene - en gang til

ILIOS skulle arrangeres fra 4. februar, men varsler nå at de flytter konsertene til oktober. - Men vi inviterer til digital utstilling og kortreist mat ved Torvet, melder festivalsjef Anders Eriksson fredag formiddag.