Sophie fikk varemerke-nei: – Det strider mot moral

Sophie Elise Isachsen søkte om å bruke varemerkenavnet "Basic Bitch", men fikk nei fra Patentstyret.

Sophie Elise Isachsen får ikke bruke varmerket "Basic Bitsh" slik hun ønsker.  Foto: Frode Hansen/VG (arkiv)

nyheter

7. desember mottok Patentstyret søknaden om å registrere varemerket, ifølge VG. 19. februar nektet de henne å bruke navnet da de vurderer at det strider mot moral.

Dette skriver Patentstyret i begrunnelsen:

«BASIC kan bety blant annet «basis-, grunnleggende» og BITCH er et nedsettende ord som kan bety «tispe, drittkjerring». BASIC BITCH er et slanguttrykk i amerikansk populærkultur som brukes nedsettende for å beskrive kvinner som oppfattes å foretrekke vanlige produkter, trender og/eller musikk.»


Sophie Elise AS vant Gullbarbie: – Må ta et større ansvar

– Millionbedriften Sophie Elise AS må ta et større ansvar, gitt den enorme påvirkningskraften influencerbedriften har på barn og unge, sier Press-leder Lea Mariero i en pressemelding.


Videre vises det til varemerkeloven paragraf 15 on at "Et varemerke kan ikke registreres hvis det strider mot lov, offentlig orden eller moral".

Isachsens advokat Thomas Kobberdal uttaler at de vil gi råd til sin klient om saken kan påklages. Han påpeker at det ikke skal være fritt fram å bruke stigmatiserende uttrykk, men at "Basic Bitch" kanskje ikke er så stigmatiserende. Det vil de nå vurdere.


Sophie Elise om sin nye bok: – Har vært både vond, flau og klein å skrive

I dag slipper Sophie Elise Isachsen boken «Ting jeg har lært», som blir forfatterens tredje utgivelse. Boka beskriver hun som sitt mest ærlige og intime verk hittil.


Seksjonssjef i design- og merkevareavdelingen i Patentstyret, Knut Andreas Bostad, forteller at de også har nektet registrering av bare ordet «bitch» som varemerke. Årsaken er at ordet kan bety drittkjerring og oppleves som kvinnenedsettende, sier han til VG.

Patentstyret har tidligere også nektet NRK for å bruke varemerket "Jævla homo", fordi det er et skjellsord.


Sophie Elise får rosende anmeldelse for sin nye bok

VG har trillet terning og gir Harstad-kvinnen Sophie Elise Isachsen en 5-er for boka "Ting jeg har lært".