HT Mener:

Øvelsen ble stoppet altfor sent

Forsvaret og regjeringens vurderingsevner har sviktet grovt i saken om Nato-øvelsen «Joint Viking».

Her sviktet vurderingsevnen. Det må Forsvaret ta til etterretning, men det må også regjeringen.

nyheter

Øvelsen ble avlyst altfor sent, til tross for en rekke oppfordringer fra Folkehelseinstituttet (FHI) allerede i desember og januar – både til regjeringen og forsvarsledelsen. Advarslene ble ignorert, og saken fremstår nå mer og mer som en skandale. Mandag var 93 allierte soldater smittet, mange av dem med det muterte britiske viruset.

Seks nye britiske soldater ble bekreftet smittet mandag. De skulle delta i «Joint Viking», som formelt ble avlyst sist uke. Smittetallene bekrefter at Forsvaret og regjeringen har vært på «luggeføre» i sine vurderinger.

Knapt noen gang i løpet av de elleve månedene som er gått siden koronaen rammet Norge, har vi sett så klare formaninger fra FHI. Filter Nyheter skriver at helsemyndighetene sendte anbefalingsbrev til regjeringen hele fem ganger i desember og januar, hvor de advarte sterkt mot at Forsvaret skulle unntas regelverket for innreisekarantene. Det tok over én måned før regjeringen omsider avlyste storøvelsen med 3.000 utenlandske og 7.000 norske soldater.

Rundt fem prosent av de over 3.000 soldatene som ankom landet, særlig amerikanske og britiske, var koronasmittet. Soldatene ble med tillatelse fra regjeringen satt i karantene i grupper på 40. Samtidig som dette skjedde, jobbet sivilsamfunnet i resten av landet med den mest intense og tiltakskrevende perioden av pandemien – hvor frykten var – og fortsatt er – størst for at det muterte britiske viruset skal spre seg enda mer.

Avlysningen satt tydeligvis langt inne. Og i etterkant av avlysningen har både talspersoner fra Hæren og forsvarsminister Frank Bakke-Jensen innrømmet at smittetrykket blant soldatene var kraftigere enn ventet. Utbruddet av det britiske mutant-viruset på Østlandet fem dager før avlysningen, var en av hovedårsakene til at øvelsen ble stoppet. At regjeringen og Forsvaret lot dette gå altfor langt, understrekes av at FHI helt siden desember i fjor har blinket med røde lys og advart mot farene ved den britiske mutanten.

For helsemyndighetene kom heller ikke det store smittetrykket blant soldatene som noen overraskelse. Forsvaret må, som de selv påpeker, kunne øve og operere både under normale og unormale forhold. Og øvelser er viktige, selv under en pandemi. Men her sviktet vurderingsevnen. Og det må Forsvaret ta til etterretning. Det må også regjeringen, som sitter med den øverste ansvaret og her ble påført en stygg stripe i sin korona-strategi.