HT mener:

Valget 2021 - vinneren som tar alt

Høyre figurerte som klart største parti i valgårets første måned. Poll of polls’ gjennomsnittsberegning av alle målinger gir Erna Solbergs parti samme oppslutning som ved 2017-valget. I seg selv noe av en politisk bragd, men til begrenset hjelp med tanke på fornyet regjeringsmandat.

Regjeringens juniorer ligger ubønnhørlig under sperregrensen og ville sett den mandatmessige nøden i hvitøyet hvis januarsnittet var et valgresultat.

nyheter

For samarbeidspartnerne KrF og Venstre får definitivt ingen andel i suksessen. Regjeringens juniorer ligger ubønnhørlig under sperregrensen og ville sett den mandatmessige nøden i hvitøyet hvis januarsnittet var et valgresultat. Heller ikke et høylytt fristilt Frp har stort å glede seg over på denne tabellen. Velgertapet som påskyndet regjeringsbruddet for et år siden er kort sagt ikke hentet tilbake igjen.

For Aps del har målingsinstituttene presentert så vel katastrofer som lysstreif i løpet av januar. I snitt ender Jonas Gahr Støres parti noen desimaler bak Trygve Slagsvold Vedums. Og med stabil oppslutning om SV, fulgte Dagbladet opp sin siste måling med å fordele statsrådsposter i en ny rødgrønn trepartiregjering. Dette fortoner seg da også som et realistisk utfall av stortingsvalget, selv om sju og en halv måned er lang tid i politikken – og selv om Vedums strategi er å peke på en mindretallsregjering av Ap og Sp.

At Ap, Sp og SV har utsikter til et trygt stortingsflertall, slik som på januarmålingene, kan nok dempe en frykt for avhengighet av Rødt og MDG hos en del velgergrupper. Dette til tross for at de to partiene begge går fra ett til sju stortingsmandater på gjennomsnittet av til dels svært sprikende målinger. Begge plasseres nå bokstavelig talt på sperregrensen, noe som kan illustrere spenningsmomentene ut over i valgåret. Samtidig gir januartabellen en ny pekepinn på de politiske utslagene av koronatidens unntakstilstander.

Verken klimapolitikk eller «fordelingskrise» er glemt, langt mindre «regjeringens sentraliseringsiver» og tjenester nær folk. Og motvinden for Ap, Frp og småpartiene har mange forklaringer. Men det bildet som avtegnes i en sterkt koronapreget start på et valgår er en velgersamling om tre store partier, på bekostning av de minste, og med et solid styringstillegg for det største regjeringspartiet. Noe som peker mot et skifte så lenge vinneren tar alt på borgerlig side.