HT mener:

På tide å vurdere regionale forskjeller

Norge er et langstrakt land som innbyr til lokale og regionale forskjeller når beslutninger skal tas. I forbindelse med pandemiens ankomst og nedstengningen fra 12. mars i fjor ble det overtydelig at verden ser annerledes ut i sør og nord. Sånn er det fortsatt, selv om det sitter langt inne å innrømme det. Tiden er inne for å vurdere ulike regionale tiltak.

STATSFORVALTER: Fylkesmannen i Troms og Finnmark har riktignok endret navn til Statsforvalteren i Troms og Finnmark, men holdningen er heldigvis diametralt motsatt. Her Elisabeth Aspaker.  Foto: Ronald Johansen

Det er på tide med en lokal eller regional vurdering basert på hvordan verden ser ut.

nyheter

Illusjonen om at en nasjonal dugnad skulle være dønn like på Karl Johan og på Evenskjer slo fort sprekker, til hemningsløst raseri fra Oslo-kommentariatet, NHOs toppledelse og regjeringens frontfigurer. Fylkesmannen i Troms og Finnmark var også på krigsstien med lovlighetskontroller utover våren, som om dette handlet om et drøvtygd og velkjent regelverk uten behov for veiledningsplikt.

Kommunene i vår region tilpasset seg etter utbruddet i mars etterhvert et strengt nasjonalt regime, etter en periode med bråk om «søringkarantene» og klare ønsker om lokale tilpasninger.

Pipa har fått en annen lyd, og forståelsen for differensierte løsninger er økende, ikke minst blant beslutningstakerne som helst ser at resten av landet holder seg klokelig unna. Fylkesmannen i Troms og Finnmark har riktignok endret navn til Statsforvalteren i Troms og Finnmark, men holdningen er heldigvis diametralt motsatt: «Statsforvalteren i Troms og Finnmark ber folk holde seg unna kommuner med mutert virus. Selv om smitten er lav i nord, er helsepersonell utslitt, var beskjeden fra statsforvalter Elisabeth Vik Aspaker her om dagen.

Det er som om vi skulle ha sagt det selv – og det har for så vidt kommunene rundt omkring gjort. De har gitt sine innbyggere den samme krystallklare beskjeden, uten å fremprovosere den samme uenigheten som i fjor. Det er importsmitten som har vært hovedproblemet og der har som kjent den nasjonale dugnaden haltet.

I Troms og Finnmark finnes det ingen røde kommuner, og i skrivende stund har ingen av de nordnorske kommunene innført «søringkarantene» i forbindelse med mutert virussmitte på Østlandet. Men en ringerunde i regi av NTB konkluderte med at 15 ordførere i landsdelen vurderer å innføre søringkarantene. 13 holder døra på gløtt og 15 sier nei til en slik karantene, som i realiteten ikke var noen søringkarantene, men mest en «Bru» for å få studenter og andre hjem til nord.

Det er på tide med en lokal eller regional vurdering basert på hvordan verden ser ut. Ikke i Oslo, men her nord. Det må være bestemmende for hvor hard man er i klypa, vel vitende om barn, unge, eldre, næringsliv og ledige sliter tungt. Det er ikke noe poeng å fremelske stengte haller eller butikker under flagget «nasjonal dugnad». Den dugnaden skal vi være med på i det daglige for å forhindre mer smitte.