Leder:

Aps historiske bunnotering på 17,5 prosent sendte uvegerlig noen sjokkbølger gjennom partiet

Etter målingen for Nationen og Klassekampen nylig uttalte veteranen Thorbjørn Berntsen at et fotballag med tilsvarende resultat ville ha sagt opp treneren, enkelte andre nøyer seg med å tro at en debatt vil komme.

Å hente horder av velgere ned fra gjerdet og tilbake fra Sp, krever mer enn oppbrettede ermer.

nyheter

Enkeltmålinger skal som kjent ikke tas for mer enn det. Men Aps historiske bunnotering på 17,5 prosent sendte uvegerlig noen sjokkbølger gjennom partiet. Etter målingen for Nationen og Klassekampen nylig uttalte veteranen Thorbjørn Berntsen at et fotballag med tilsvarende resultat ville ha sagt opp treneren, enkelte andre nøyer seg med å tro at en debatt vil komme. I en måling i desember, med spørsmål om partilederne gjør en god jobb, fikk Jonas Gahr Støre nest svakeste resultat – og aller svakest i kolonnen for egne velgere. Her scoret han 44 prosent, mot Sp-lederens 94. Men per i dag har partisekretær Kjersti Stenseng trolig rett i at det ikke er noe utbredt ønske om å skifte partileder og statsministerkandidat.

Og hvem skulle tre frem som Aps nye håp? Berntsen peker på nevøen Raymond Johansen. Kandidatene står ikke akkurat i kø. Men så er det vel heller ikke et lederskifte partiet bør fokusere på, åtte måneder før valget. Standardsvaret i partiapparatet er at det handler om å få tydeligere frem programmet og de politiske sakene. Det har ledelsen håpet og trodd siden metoo-tumultene og oppgjøret med Trond Giske, likeså at det skulle hjelpe med færre ansvarlige forlik med Solberg-regjeringen.

En lederdebatt nå vil bare tjene den politiske høyresiden, lyder et omkved. Det er vel så. Men analysen har åpenbare mangler. For den forhenværende ørnen blant norske partier kommer mer og mer i skvis mellom sine to påtenkte samarbeidspartnere etter valget. Styringspartiet Ap kan vanskelig konkurrere med Sp om å reversere alle sentraliseringsreformer, og SV kan alltid gå lenger i både rød og grønn retning. Sp har lyktes med å fange opp misnøye og kanalisere ønsker om forandring etter åtte års høyrestyre.

Ap må ikke bare tydeliggjøre en politikk mellom Sp og SV, men møte sin fremste partner/konkurrent/motstander til valgkamp. Memoar-aktuelle Thorbjørn Jagland satte i sin tid et valgresultat på 36,9 prosent som krav for å videreføre sin regjering. Om ikke et målingstall under det halve utløser ordet «krise», kan det ikke være langt unna. Å hente horder av velgere ned fra gjerdet og tilbake fra Sp, krever mer enn oppbrettede ermer. Aps problem heter imidlertid ikke Støre, snarere Vedum.