Peppersprayet Nav-ansatt i Harstad, må i fengsel

Harstadmannen i 20-årene som gikk på en smell i lokalene ved Nav Harstad i februar i fjor er dømt til 60 dagers ubetinget fengsel.

VOLD Politiet måtte rykke ut og pågripe en harstadmann som utøvde vold mot en Nav-ansatt i februar i år. 

nyheter

Mannen måtte i retten svare for en hel serie alvorlige anklager. Han ble til slutt funnet skyldig i et tilfelle av vold mot offentlig tjenesteperson, ti tilfeller av bedrageri og en trussel.

Domfelte var i februar i fjor så misfornøyd med at han ikke fikk en forventet kontantutbetaling fra Nav, at han oppsøkte kontoret. Der sprayet han en av de ansatte på kroppen. Vedkommende ble ikke skadet, men peppersprayen spredte seg til resten av lokalet, der både ansatte og klienter fikk føling med den. Politiet ble tilkalt og sprayeren pågrepet.


Påtalemakten: - Svindlet Nav for 114.000 kroner

En mann født i 1965 fra Harstad er tiltalt for å ha forledet Nav til en uberettiget utbetaling på tilsammen 114.580 kroner.


I retten erkjente tiltalte at han hadde brukt sprayen. Han var stresset og sint. Men ville ikke erkjenne skyld, siden han følte seg "truet" av den Nav-ansatte.

Retten fant imidlertid ingen rasjonell begrunnelse for at mannen skulle kunne påberope seg nødverge. Han ble funnet skyldig.

19. august i 2019 våknet tiltalte i sin bopel i Harstad, og oppdaget at strømmen var avslått. Han ringte sitt kraftselskap, som opplyste at strømmen var kuttet grunnet manglende betaling. I raseri forlangte mannen at strømmen skulle skrus på øyeblikkelig. Hvis ikke ville han drepe kundebehandleren som var i andre enden av telefonsamtalen. Sistnevnte forklarte i retten at hun ble helt skjelven, og avsluttet øyeblikkelig telefonsamtalen.


Anklager harstadmann for tyverier, svindel og kjøring i narkorus

Påtalemakten mener adferden til en mannlig rusbruker i 30-årene de senere år har vært kriminell så det holder.


Tiltalte innrømmet at han i opphisselsen kunne ha sagt noe lignende. Men han hevdet samtidig at trusselen var rettet mot kraftleverandøren sin, ikke mot den kvinnelige ansatte som tok telefonen den dagen. Han erkjente derfor ikke skyld.

Retten fant derimot at han er skyldig i å ha truet en annen person.

Mannen sto tiltalt for til sammen 10 tilfeller av svindel. Dette skjedde ved at han la ut gjenstander som mobiltelefoner til salg på nettplattformen finn.no. Men han hadde aldri noen hensikt i å levere varene. Pengene fra dem som ble svindlet, beholdt han derimot. I retten erklærte mannen at det måtte ha vært noen andre som hadde brukt kontoen hans på Finn. Han nektet straffskyld.


Svindlet forsikringsselskapet

Kvæfjerdingen ringte i fjor høst til If og opplyste at han hadde vært involvert i en kjedekollisjon.


Retten var ikke spesielt imponert over forklaringen. Mannen ble funnet skyldig for alle 10 forholdene av svindel.

I tillegg til de 60 dagene i fengsel ble han dømt til å betale de fornærmede i svindelsakene i overkant av 34.000 kroner i erstatning, i tillegg til 2000 kroner i sakskostnader.