Forsikringsselskap om utenlandsreiser: Dette må du passe på

Fremtind har råd til de som nå vurderer utenlandsreiser. – Umulig å spå hva som skjer i tiden fremover.

Arkivfoto: Kyrre Lien/ NTB scanpix 

nyheter

Tirsdag forlenger regjeringen det globale reiserådet om å unngå utenlandsreiser fram til 1. mars 2021. Det forlenges siden vi fortsatt er langt fra en normalsituasjon og smittesituasjonen kan endre seg raskt, ifølge regjeringen.

Rådet gjelder ikke for strengt nødvendige utenlandsreiser.

– Må kunne avbestilles

Skadeforsikringsselskapet Fremtind har noen råd for dem som nå klør etter å bestille turer langt fram i tid.

– Vårt budskap til reiselystne nordmenn, er at de fortsatt tar en risiko ved å bestille reiser langt fram i tid. Vi vet ikke hva som skjer med smittespredningen og mutantviruset, fremgang på vaksine i de forskjellige landene og hvilke reiseråd myndighetene gir oss nordmenn fremover, sier skadeforebygger Therese Nielsen i Fremtind, forsikringsselskapet til SpareBank 1 og DNB i en pressemelding.

Selskapet oppfordrer reiselystne gjøre grundige vurderinger.

– De må være klar over at de selv tar en risiko her siden det er umulig å spå hva som skjer fremover, uttaler Nielsen.

– Det er mulig å bestille reiser langt fram i tid, men folk må sørge for at reisen kan avbestilles eller ombookes hos reiseoperatørene eller flyselskapet.

Dette kan ofte gjøres ved at kunden velger dyrere flybilletter eller betaler ekstra for hotellrom, ifølge Nielsen.

Sjekk vilkårene

Skadeforebyggeren minner folk om at det kan være vanskelig å få akutt og medisinsk hjelp på stedet der som en velger å reise til et rødt land.

Hun oppfordrer alle å sjekke vilkårene i sine egne forsikringspapirer. Det kan være forskjeller avhengig av når en har kjøpt og fått fornyet reiseforsikringen, sier Nielsen i pressemeldingen.

– Utgangspunktet er at du ikke får dekket avbestilling om landet er rødt når du bestiller reisen. Og om landet fortsatt er rødt og du faktisk reiser, dekker ikke forsikringen noen ting – selv ikke hendelser som ikke er koronarelatert.

Regjeringen råder folk til ikke å bestille turer i påsken, ifølge E24. Det kan gjøres unntak for land i EØS/Schengen-området som har tilstrekkelig lav smittespredning, som enkelte deler av Finland.

Reiser frarådes til følgende land i EØS/Schengen:

Andorra, Belgia, Bulgaria, Estland, Frankrike, Hellas, Irland, Island, Italia, Kroatia, Kypros, Latvia, Liechtenstein, Litauen, Luxembourg, Malta, Monaco, Nederland, Polen, Portugal, Romania, San Marino, Slovakia, Slovenia, Spania, Sveits, Sverige, Tsjekkia, Tyskland, Ungarn, Vatikanstaten, Østerrike og regioner og områder i Danmark og Finland