14 nye smittede fredag:

Nå går det 2–3 dager før testsvar: – Ikke akseptabelt, sier kommunen

Sene testsvar bekymrer kommuneledelsen. Lørdag sier de at de har sporet smitteveier til kommuneansatte og Stangnes bo og rehabilitering.

Kommuneledelsen er bekymret dersom ikke harstadregionen prioriteres for testsvar.  Foto: Gisken A. Eriksen

nyheter

Harstad kommune fikk fredag 14 nye smittetilfeller. Ordfører Kari-Anne Opsal uttaler at hun er bekymret for situasjonen om ikke Harstad nå får prioritet for testsvar.

Til sammen 37 tilfeller bekreftet etter utbruddet som startet i romjula.

- 13 av 14 prøvesvar er knyttet til utbruddet på Verftet. Vi har nå 43 personer som er syk og i isolasjon grunnet covid-19 og 273 som er i nærkontaktkarantene, sa kommuneoverlege Jonas Holte på lørdagens pressebrifing.

Kommuneansatte rammet

Kommunen melder at to barnehager og kommunens anlegg på Sama er rammet av viruset.

Det er også en utfordrende driftssituasjon på Stangnes bo og rehabilitering. Der er fem ansatte i isolasjon og en bruker isolert i sin egen leilighet.

– Alle brukerne er testet, og vi venter på svar. Ansatte gjør en kjempejobb her slik at dette går rundt, sier kommunedirektør Hugo Thode Hansen.


De ansatte på Sama rammet

I kommunens anlegg på Sama er en ansatt smittet med viruset, og flere andre ansatte i karantene.


– Vi har også andre kommunale tjenester som er rammet med mindre omfang. Det skyldes at nærkontakter av nærkontakter i en del tilfeller holder seg hjemme selv om de ikke formelt er i karantene. Og det tror vi i kommunen er et godt føre var-tiltak i denne situasjonen hvor vi er på etterskudd i smittesporingen.

Ledelsen oppfordrer ansatte og arbeidsgivere til å være litt ekstra føre var nå som smittesituasjonen er uoversiktlig.

De ber også nærkontakter av nærkontakter om å passe ekstra på. Dette ved å passe på basale smitteverntiltak og vurdere å teste seg.

– Våre smittesporere kan ikke gå videre å smittespore alle nærkontaktene, og må forholde seg til de som er smittet, sier ordfører Kari-Anne Opsal.


14 nye smittede i Harstad – utvider testkapasiteten

13 nye smittede knyttes til utbruddet som startet i romjula. Nå utvides testkapasiteten på Luftveisklinikken.


– Ikke akseptabelt

På grunn av testingen av utenlandske soldater i fylket går det nå to–tre dager før kommunen får svar på koronatestene, ifølge kommunedirektøren.

Det var torsdag det kom frem at testresultater i hele Troms ble forsinket, etter et smitteutbrudd som fører til massetesting i Indre Troms. Det betydde at mange kommuner i fylket må vente i over to dager på sine testresultater, i stedet for én, som har vært svartiden tidligere. Men Harstad skulle få snike i køen.

Kommuneledelsen opplyser at det er i dialog mellom statsforvalter Elisabeth Aspaker, fylkeslegen og UNN om økt prioritet slik de var lovet. De har imidlertid ikke sett noen bedring, opplyser de.

- Vi får prøvesvarene senere. Det e jo flere dager på etterskudd, og gjør det vanskeligere å få kontroll på utbruddet enn normalt, sier Opsal.

– Jeg vil understreke at dette ikke er akseptabelt. Det er forskjell på å skulle analysere mange soldater som er i karantene og i et utbrudd blant en befolkning som du ikke vet hvem er.

– Vi skal nå holde kontakten opp mot statsforvalteren for å få en bedring av situasjonen, sier ordføreren.

Kan ikke konkludere

– Hva er status for smittesporingsarbeidet knyttet til Verftet?

– Det er et pågående smittesporingsarbeid. Mange er smittet på Verftet, men vi er ikke der at vi kan konkludere veldig med noe veldig sterkt, sier kommuneoverlege Holte.


Smitte ved Boots på Sjøkanten: Åpner mandag morgen med redusert åpningstid

En ansatt ved Boots apotek på Sjøkanten senter testet positivt for covid-19. Apoteket ble midlertidig stengt lørdag, men åpner igjen mandag morgen, med nytt personale.Bensinstasjon i Kongsvik stengt i påvente av testsvar

YX i Kongsvik er midlertidig stengt. De ønsker å være føre var.


– Det er derfor vi er så bekymret. Vi har mest fokus på å stoppe utbruddet, også bruker vi tid etterpå på å finne ut hva som har skjedd, legger Opsal til.

Mandag og tirsdag håper kommuneledelsen at de positive testsvarene skal avta.

– Men vi kan forvente flere positive prøver i dag og i morgen. Vi må krysse fingrene for at de blir så lave som mulig, sier Opsal.

Utvidet testkapasitet

Fra lørdag er det utvidet testkapasitet på Luftveisklinikken. Årsaken er at kommunen ønsker å teste nærkontakter utenom de vanlige arbeidstidene der folk generelt har bestilt seg time.

Kommunen holdt pressekonferanse lørdag klokken 11.


Harstad kommune holdt pressemøte om koronasituasjonen lørdag

Harstad kommune innkalte til pressebrief lørdag klokka 11 på rådhuset. Under kan du se pressemøtet i opptak.