Leder:

Fornuftige tiltak i en alvorlig situasjon

Med et festlokale som smittens arnested i en feststemt høytid, kan Harstad raskt bli blant de mest blodrøde flekkene på korona-kartet.

nyheter

«Det er nå det gjelder, og vi er nødt til å gjøre denne jobben sammen.» Ordene tilhører en alvorstynget ordfører Kari-Anne Opsal som på en pressekonferanse onsdag informerte om at Harstad har satt ny smitterekord. Uavhengig hvor ventet dette måtte være, er 17 smittetilfeller likevel den alvorligste beskjeden harstadsamfunnet har fått siden den totale nedstengningen av landet 12. mars 2020.

Alvorlighetsgraden kommer da også klart til uttrykk i de tiltakene som nå innføres i Harstad: Badeland, treningssenter, bowling og lekeland stenges ned med øyeblikkelig virkning. Munnbind påbys på offentlige steder der det ikke er mulig å holde énmeteren og samtidig er det en sterk oppfordring om hjemmekontor. Alt dette er både fornuftig og nødvendig.

Fornuftig er det også å anstrenge seg til det ytterste for å holde barnehager og skoler åpne. Ferske undersøkelser etter vårens nedstengning peker nemlig på flere negative forhold, der fellesnevneren er at de mest sårbare er de som får den største ekstrabelastningen. Ikke minst derfor må det være høy terskel for å stenge skoledøren.

Så kan man i kontekst undre seg over at kaféer og spisesteder fremdeles kan holde åpent. Det samsvarer i alle fall dårlig med tiltakene som nå er innført lokalt og nasjonalt. Vi har «forbud» mot å dra på besøk til hverandre, men vi kan møtes på kafé og ta på de samme bord og stoler – og taste på de samme betalingsterminalene. Logikken er ikke åpenbar, for å si det forsiktig.

17 tilfeller er alvorlig, men det kommer dessverre ikke til å stoppe der. Med et festlokale som smittens arnested i en feststemt høytid, kan Harstad raskt bli blant de mest blodrøde flekkene på korona-kartet. Nettopp derfor er det maktpåliggende at vi mer enn noen gang tar på alvor de oppfordringene som kommuneoverlege, ordfører og kommunedirektør har adressert så tydelig til innbyggerne.

Å nedkjempe det lokale smitteutbruddet er en jobb for fellesskapet, og enkeltindividets viktigste innsatsfaktor – og ansvar – er å respektere de tiltakene som er gjort gjeldende.