Leder:

Spillerne må stå opp mot rasismen fra tribunen

I begynnelsen av oktober kom saken om de rasistiske tilropene som ble servert Kristiansunds Amahl Pellegrino under en kamp mot Aalesund FK.

Spillerne må stå opp som de forbildene de er, og tak i det som skjer på tribunene.

nyheter

Denne skapte en debatt, og satte på ny fart i kampen mot rasisme. I ettertid har flere andre saker blitt løftet fram, men det på en måte som om dette er noe nytt. Det er det definitivt ikke. Alle vet at det har vært rasistiske og sexistiske tilrop både på og rundt banene i alle år.

En av norsk fotballs største utfordringer er at problematikken har vært flyttet ut fra banen og inn på tribunen. Men makten sitter ikke der. Den løper ute på banene. Like i draktene, men fullstendig ulike innenfor. Tidligere landslagstrener Egil «Drillo» Olsen sa det treffende på NRK forleden, - lag består av spillere i alle samfunnslag, mer og mindre engasjerte til høyre og venstre i politikken, ateister og muslimer og kristne. Og altså fargede og homofile.

Det er disse spillerne, alle de 22 utpå banen, som har makta til å si stopp. Om 21 spillere stopper opp og nekter å spille videre før tribunetrollet har sagt unnskyld til den ene, det er da ting vil skje. Om forsvarsfireren bretter ut hele brystkassen overfor sin egen tribune med beskjed om at ett sånt ord til fra deg og det er rett ut, da holder selv de tøffeste på tribunen kjeft.

I altfor mange år har norske fotballspillere vært tilbakeholden med å ta tydelig avstand fra rasismen. Noen har sågar flirt med, og tonen har gjerne vært at dette tross alt bare er tankeløse tilrop fra noen overengasjerte tilskuere. Men for dem som møter hverdagsrasismen, er dette ramme alvor. For Amahl Pellegrino var tilropene på Color Line Arena er bekreftelse på det han har fått servert siden han som liten gutt begynte å spille fotball, nemlig at tribunetroll er en helt vanlig, og enn så lenge en lite utryddingstruet art.

Derfor må ikke fotballspillere ta lett på rasisme og tribunetrolling. De må stå opp som de forbildene de er, og tak i det som skjer på tribunene. De må stoppe opp, legge ballen død, og vende ryggen til egne supportere om nødvendig.

Så må selvsagt norske klubber også gjøre sitt. Som å jage rasister vekk fra stadion, uansett hvor mye eller lite som er sagt. Er det nulltoleranse, så er det nulltoleranse.