Får to millioner – investerer i fiskeskinn

Selskapet Norskin Materials får to millioner i drahjelp fra Innovasjon Norge, KUPA og andre nordnorske investorer. Ingen av dem tror de går skinnet av seg med denne investeringen.

Fisket oppdrettslaks. Tobias Andreassen fisket oppdrettslaks fra garnene i Solbergfjorden, angivelig laks som har rømt fra et Salmars anlegg i Kvitfloget. FOTO: SARA KATRINE OLSEN   Foto: Sara Katrine Olsen

nyheter

Verden har til nå delikatert seg hovedsakelig med skinnfrie laksefileter, røkelaks og laksekoteletter. Nå skal selve skinnet, et tidligere avfallsprodukt, bli eksportvare.

Norskin Materials AS skal etter eget utsagn produsere og levere kvalitetsmaterialer av fiskeskinn til high-end markedene rundt om i Verden. I første omgang vil de konsentrere seg om lakseskinn og Europa som primærmarkedet. Norskin tror at fremtidens skinnmateriale kommer fra havet.


- Må si oss fornøyd med delt topp-plassering i Nord-Norge

KUPA får fire millioner kroner i tilskudd fra nasjonale programmer. Pengene skal brukes til å hjelpe gründere med å realisere forretningsideer og vekst.


– Norskins forretningsidé vil gi økt verdiskaping av ressurser fra sjømatnæringen i nord. Selskapet er ennå i tidlig fase, men gründeren viser stort engasjement og evne til å bygge nettverk som er nødvendig for å kunne lykkes i et krevende internasjonalt marked, melder administrerende direktør Trond Slettbakk i KUPA.

– Dette er de viktigste årsakene til at KUPA valgte å investere i Norskin Materials. Nord-Norge trenger flere slike gründerselskap, påpeker Slettbakk.

Selskapet har siden starten av sommeren vært på jakt etter nye signifikante aktører som kan bidra med kompetanse og kapital i selskapet. Etter et intensivt akseleratorprogram og over 30 investormøter greide Norskin Materials å sikre seg kapitalen som skal til for skalere veksten til selskapet og tilfredsstille kravene om støtte fra Innovasjon Norge for kommersialisering.


800.000 til åtte ulike næringshager og inkubatorer

Fylkeskommunen har bevilget til sammen 800.000 kroner til åtte ulike næringshager og inkubatorer i Troms og Finnmark. Midlene skal benyttes til mobiliseringsarbeid blant bedrifter i distriktene, ifølge en pressemelding fra Troms og Finnmark fylkeskommune.


Innovasjon Norge har til sammen tilbudt selskapet 1,5 millioner i tilskudd. KUPA AS og en rekke andre nordnorske investorer deltar med betydelig tidligfasekapital i emisjonen.

Tilskuddet fra Innovasjon Norge har sammen med arbeidet som er lagt ned hatt en utløsende effekt for å kunne sikre nødvendig risikokapital.

Blant de andre nordnorske investorene finner man blant annet oppdrettsgründer Tarald Sivertsen gjennom sitt investeringsselskap Breivei AS.

FAKTA:

– KUPA er et industrielt rettet innovasjons- og rådgivingsselskap med 18 ansatte.

– Disse er fordelt på kontorer i Harstad, Narvik, Tromsø og Finnsnes.

– Selskapet tilbyr blant annet inkubator- og akseleratorprogram til oppstartsbedrifter og har daglig ledelse av bedriftsnettverk og klynger innen havbruk og maritim industri, samt bygg- og anleggsnæringen.