Leder:

Voksne må sørge for at barn spiser fisk

I en undersøkelse Sjømatrådet publiserte forrige uke, kommer det fram at bare ett av fem barn spiser nok fisk etter helsemyndighetenes kostråd, som er to-tre dager i uken.

Når man vet at tallene for godteri er 210 gram i uka, sitter vi igjen med bildet av en nasjon på feil kurs.

nyheter

Det er alarmerende. Sjømatkonsumet faller, og det er til dels ganske urovekkende tall det slås i bordet med. Voksne må rett og slett sørge for at barna får i seg mer fisk. Det er mye snakk om sjømatnasjonen Norge, men gladnyhetene og de selvnytende skrytesakene handler i all hovedsak om nye rekorder for norsk sjømatnæring.

Det er selvsagt helt topp. Det er fisken som utgjør mye av grunnmuren i det nasjonale reisverket Norge. Rikdommen fra kysten er det som – i dobbelt forstand – fikk våre formødre og -fedre til å klamre seg fast langs kysten, og det har vi fortsatt å gjøre. Det er også lett å glemme at fisk er noe mer enn bare en stor bul på den norske lommeboka, for fisk er først og fremst mat. Det er derfor vi tjener så bra på den, fordi folk trenger mat. God, proteinrik, sunn og bærekraftig mat.

Det er enormt mye oppmerksomhet rundt kosthold, helse og ernæring. Vi bombarderes av tips, råd og formaninger om å få i oss de rette næringsstoffene, og det snakkes gjerne om i sammenheng med folkehelsen, at vi må forebygge hjerte- og karsykdommer, få i oss de rette vitaminene og byggestoffene kroppen trenger for å holde sykdommer og skral helse på betryggende avstand. I tillegg er det enormt mange matprogrammer, oppskrifter og kokebøker i hver krik og krok.

At sjømatkonsumet i Norge stadig synker er regelrett pinlig, særlig når tilgangen på råvarene aldri har vært bedre. Kurvene har pekt samme vei i flere år nå, og ingenting tyder på at mer av sjømaten vi beskatter skal bli igjen i landet, før vi pakker og sender den ut på det internasjonale markedet.

I dag spiser barn/ungdom på 13 år i snitt 168 gram fisk i uka, mens tallene for kjøtt er 875 gram. At kjøtt er så langt foran sjømat er illevarslende i seg selv. Når man i tillegg vet at tallene for godteri er 210 gram, sitter vi igjen med bildet av en nasjon på feil kurs.

Det verste av alt er at små barn, opp til de er fire år, spiser mye mer fisk, så det er i alderen hvor barn begynner å bli mer selvbevisst og bestemt at det av en eller grunn rakner. Altså er det et kraftig forbedringspotensial, og det må gripes tak i av de voksne, de som kjøper inn og setter middagsmaten på bordet.

Hvis barn lykkes i å gråte seg til pølser, koteletter, kjøttkaker, taco og kjøttpålegg så å si hver eneste dag, og de «slipper» å spise fisk, får de heller ikke smaken og sansen for sjømat, og da blir det mye verre å endre matvanene senere i livet.