Dette har Birk (15) gjort på OD-dagen 

Birk Arvola (15) er en av mange elever som er ute i jobb i forbindelse med OD-dagen, 29. oktober. 

KULTURINTERESSERT: Birk Arvola er interessert i kulturlivet, og hadde OD-dag på Harstad Kulturhus..  Foto: Lykke Johanne Nyre og Johanne Sofie Andersen 

nyheter

Birk går på Hagebyen ungdomsskole, og mener det er viktig å delta på dagen. For tredje året på rad jobber Birk på kulturhuset og er storfornøyd med jobben.

Interessert i kulturlivet

– Jeg er veldig interessert i kulturlivet. Det er fascinerende å se hvordan alt fungerer her, og hvordan de jobber for å holde det gående, sier Birk og forklarer at dette var et enkelt førstevalg. På jobben har Birk ulike oppgaver som å tørke støv og bære stoler. Han får også mye kunnskap om hvordan lys og lyd fungerer på store scener.


Flere bytter ut julebordet med julelunsj

Et populært sted for julebord i byen er Thon Hotel. I år er bestillingene betydelig færre, noe som tyder på at mange av bedriftene i byen dropper årets førjulsfestligheter.


Onsdag 28. oktober var det OD-dag for elevene på Hagebyen ungdomsskole, som er den eneste ungdomsskolen i Harstad som gjennomfører OD i år. Denne dagen går ut på at så mange elever som mulig skal ut i jobb for å samle inn penger til en viktig sak. I år går pengene til ungdom på flukt. 50.000-60.000 kroner ble samlet inn i fjor på Hagebyen, det ser ut som tallene kan øke i år med bare rundt 20 elever uten jobb. Organisasjonen OD er “Av, med og for ungdom” med ungdom i alle ledd.

Traumatisk krig

Nesten en million mennesker fra Sør-Sudan har flyktet over grensa til Uganda fra en grusom borgerkrig. Mange blir svært påvirket av traumatiske opplevelser, og plages lenge med vanskelige tanker. Ungdom på flukt mister også skolegangen sin. De får ikke den nødvendige kunnskapen de trenger for å skaffe seg jobb og inntekt.


William og Isaac vil hjelpe folk i Harstad

William Bennett (19) og Isaac Belnap (18) er på misjonærreise i Norge. De ønsker å hjelpe de som trenger det.


Pengene som elevene samler inn på OD-dagen går til traumebearbeiding, dialog og utdanning. Disse pengene skal gi flyktningene hjelp til å snakke om vanskelige temaer, kommunisere med lokalbefolkningen i Uganda og gi flyktningene skrive- og leseopplæring, og opplæring i et yrke.