Politiske betraktninger

Ordfører Kari-Anne Opsal er lettet og håper nå på ro etter at ny kino og bibliotek ble vedtatt med minst mulig margin. Det er heller tvilsomt, for vedtaket opprører folk.

Her gir flertallet i kommunestyret grønt lys for ny kino og bibliotek.  Foto: Frank R. Roksøy

Det har vært og er fortsatt høy temperatur i denne debatten fordi den berører så mange motsetninger.

nyheter

Å bruke kommunens sparepenger til eiendomsspekulantenes puslespill er opprørende, særlig når vi bare har en halvferdig Harstad-pakke, har behov for nye skoler og må styrke bemanninga på sykehjemmene.

Det har vært og er fortsatt høy temperatur i denne debatten fordi den berører så mange motsetninger. At Harstad Arbeiderparti ikke har fått med seg motstanden i befolkninga, er merkelig. Eller er det et resultat av at partiledelsen i gammel tradisjon binder opp hele gruppa. Da bør folk merke seg at det ikke hjelper å støtte enkeltpersoner i Ap, for de blir underlagt partipisken. Det er viktigere å sikre uavhengige og uredde representanter i kommunestyret, som Rødt.

Det kan virke som at ordføreren og Ap ikke veit at de er på kollisjonskurs med befolkninga. Det kan tilskrives at vi er inne i ei tid med pandemi der folk helst ikke vil delta på offentlige møter. Da blir det vanskelig å få frem meningene der sterke eiendomsselskap dominerer media. Men politikerne skulle ha fått med seg at de sitter i en idrettshall og stemmer i denne saka fordi vi ikke har rådhus med møtesal. De burde i hvert fall ha tenkt at kino og bibliotek kunne vært med på å realisere nytt rådhus med egen kommunestyresal til en kvadratmeterpris mer i samsvar med andre kulturhus.

SV og Sp stemte riktig. Men de partiene er en del av maktgrunnlaget for ordføreren. De burde ha satt foten ned og stoppet Arbeiderpartiet på et tidlig tidspunkt i denne saka. Her har vi et eksempel på at de sier seg fornøyd med å vise stemme, men godtar villig å være med på ferden. De kunne ha lagt ned veto mot denne anbudskonkurransen. Kommunestyret 1. oktober viste igjen den store alliansen i norsk politikk, også lokalt. Det er Arbeiderpartiet og Høyre. De begge jobber for de mektige pressgruppene og setter til side folkemeninga. Her er det nok Arbeiderpartiet som avslører seg, det er blitt elitens parti.

Venstres ene stemme, kommunestyrets nest minste parti ut fra valgresultatet, vippet flertallet for ny kino. Prosjektet er derfor dårlig forankra hos de folkevalgte.

Det er hele to år til neste valg. Men folk behøver ikke å vente med å demonstrere med valgseddelen. Vi må kanskje finne frem de gule vestene her i Harstad også.