Leder:

Tøff mørketid for reiselivet i nord

Reiselivet i regionen står foran kolossale utfordringer i vintersesongen som står for døra.

Én av tre reiselivsbedrifter i nord frykter konkurs. Det forteller alt om alvoret.

nyheter

Lyspunktene fra sommeren som ligger bak oss, der ferierende nordmenn berget en del av omsetningen som utenlandske turister normalt legger igjen, er allerede slukket. Nå handler det om å overleve gjennom en vinter og mørketid som blir svært krevende. For flere aktører vil det ikke gå uten statlig kompensasjon.

En analyse fra NHO slår fast at norsk reiseliv har tapt hele 30 milliarder kroner i inntekter de syv første månedene i år. Høsten hjelper ikke på å snu trenden. Tvert om. Yrkestrafikken og markedet for kurs og konferanser gjør at det ser bekmørkt ut. Behovet for krisehjelp er regelrett skrikende.

Reiseliv og transport er blant bransjene som er verst rammet. Reiserestriksjoner og karanteneregler slo i vår bunnen ut av markedet. Kurs, konferanser og konserter ble avlyst på løpende bånd.

Ved utgangen av mai var nær en tredjedel av arbeidsstyrken i reiseliv og transport registrert som arbeidssøkere hos NAV. I dag er dette redusert til knapt én av ti ansatte i sektoren. Men fortsatt topper bransjen den dystre statistikken.

Nordmenn på ferie i hjemlandet gjorde situasjonen litt lysere. Men rushet av nordmenn forsvant like fort som det kom da ferien var over. Tapet av utenlandske turister betyr 25 milliarder kroner i tapte inntekter fra januar til og med juli.

Samtidig er kompensasjonsordningen, som har gitt bedrifter i reiselivet til sammen 1,2 milliarder i krisetilskudd, avviklet fra 1. september. Ei ny ordning er ikke på plass, men regjeringen signaliserer at den kommer. Problemene i næringa er akutt, og det haster å få innfaset tiltak som kan hjelpe små og store bedrifter gjennom krisa.

– Optimismen var på vei opp i sommer og reiselivet fikk et lite pusterom i fellesferien, men så økte smitten. Med nye restriksjoner og et stadig rødere europakart strømmer kanselleringene inn på nytt, konkursfrykten stiger blant bedriftene og situasjonen for reiselivet minner om starten på krisen i mars. Så lenge myndighetene holder fast på restriksjoner som hindrer bedriftene å drive normalt, må bedriftene kompenseres, skriver Kristin Krohn Devold, administrerende direktør i NHO Reiseliv og Målfrid Baik, regiondirektør i NHO Arktis, i en kronikk.

Det haster for regjeringen å komme opp med en ordning som skal støtte opp om levedyktige reiselivsbedrifter. Én av tre reiselivsbedrifter i nord frykter konkurs. Det forteller alt om alvoret.