Bærplukking skaper strid – dette er reglene

Vi er nå midt i multebærsesongen, en tid der mange legger ut på bærplukking. Det kan ofte skape konflikt mellom bærplukkere og grunneiere. 

Hvem er eiere av multebæra? Bæra skaper hvert år strid mellom grunneiere og bærplukkere. Hvem har loven på sin side? Arkivfoto.  Foto: Eivind Høstmark Borge

nyheter

I Nord-Norge er vi så heldige å ha god tilgang på de bærene, og i år skal visstnok være en god sesong for multene. De trives best dersom vinteren er snøfull og våren kommer sent, noe som har vært tilfelle for Harstad og store deler av Nord-Norge i år.

Forbudt i multebærland

I Nordland, Troms og Finnmark gjelder egne regler for multeplukking. Stort sett kan man plukke det man vil, men det er for eksempel forbudt å plukke multer dersom grunneier har satt opp skilt om det, ifølge Fylkesmannen. Slike områder kalles «multebærland».