Anna Rogde har gått på grunn

Verdens eldste seilende skonnert har gått på grunn ved Steigen.

To redningsskøyter har kommet fram til stedet hvor Anna Rogde har gått på grunn. Planen er å trekke skonnerten opp av grunnen når det blir flo i 23-tiden.  Foto: Vidar Hansen

nyheter

Oppdatering: Anna Rogde er nå dratt av grunn, og går for egen maskin. Den er på vei til verksted, men skadeomfanget er ukjent.

Skonnerten gikk på grunn 20 nautiske mil sørvest for Nordskot i Steigen kommune. Den var da på vei til Bodø for å plukke opp veteransoldater fra veteranforbundet SIOPS. I det den gikk på grunn bestod mannskapet av fem personer.

- Alt er heldigvis bra med mannskapet. Det vi vet nå er at Anna Rogde ikke har tatt inn noe vann, men vi vet ikke mer om tilstandet til skroget. Vi håper på å få bedre oversikt når vi trekker skuta av grunnen når det blir flo rundt 23-tiden, sier Katie Payne, avdelingsleder ved Sør-Troms museum.

Kartet viser hvor Anna Rogde har gått på grunn.   Foto: Marine Traffic

Det var i 15-tiden at Hovedredningssentralen fikk inn en melding om hendelsen. De sendte da ut én redningsskøyte fra Svolvær, og én fra Bodø.

- Vi har to redningsskøyter som har ankommet skuta og som er ved siden av den nå, og som ser på mulighetene for å redde den. Det er gode forhold og fint vær, og slikt sett ingenting som tyder på noe dramatikk. Det er også båter i nærheten i tilfelle det skulle skje noe. Redningsaksjonen ser slikt sett ikke ut til å bli problematisk, sier Håkon Kjølmoen, vakthavende redningsleder ved HRS.

Anna Rogde ble bygget i 1868, og holder til i Harstad. Skuta har vært vernet av Riksantikvaren siden 1989.   Foto: Knut Godø

I tillegg til redningsskøytene er det en oppdrettsbåt og en fiskebåt som er behjelpelig. Sør-Troms museum har også et kriseteam på Trondenes som bistår både HRS og mannskapet.