Stup i grensehandel og Tax-Free:

Kraftig økning på polet

Omsetningsøkningen på Vinmonopolets utsalg i landet er formidabel. Det samme er tilfelle ved utsalgene i Harstad og på Evenskjer.

FULL TRØKK: Kjell Roar Nilsen og Herdis Gabrielsen hos Vinmonopolet har sammen med de ansatte hatt nok å henge fingrene i de siste fire månedene.  Foto: Andreas Isachsen

nyheter

Butikksjef Kjell– Roar Nilsen og nestleder Herdis Gabrielsen mener det er flere sammensatte årsaker til at omsetningen har økt kraftig under "kororna-tiden". – Den kraftig nedgangen i all grensehandel har selvsagt også innvirkning på alkoholomsetningen hos dem som velger å handle kvoten når de kjører over grensen for å handle hos søta bror. Når i tillegg Tax- Free handelen ved norske flyplasser har så godt som helt stoppet opp, er det naturlig å tilskrive disse to eksemplene som hovedårsaker til Vinmonopolets store vekst i landet, sier Nilsen og Gabrielsen. og føyer til: – Dessuten var Vinmonopolet de første ukene da landet var så godt som nedstengt blant få butikker som under strenge tiltak fortsatt fikk holde åpent. Da var det til tider lange køer, spesielt fredager og lørdager, men takket være kundenes eksemplariske oppførsel i forbindelse med smitteverntiltakene gikk dette svært bra, sier de to.

–Tilnærmet monopolsituasjon

For polets utsalg i Harstad sentrum viser tallene en økning på 30 prosent i mars, 7 prosent i april, 25 prosent i mai og 26 prosent i juni, sammenlignet med samme periode i fjor. Ved avdelingen på Evenskjer, som administreres fra Harstad, er økningen enda større. Der viser tallene 46 prosent opp i mars, 33 prosent i april og 43 prosent opp i både mai og juni sammenlignet med fjoråret. Nilsen og Gabrielsen tror ikke denne økningen betyr at folk drikker mer enn før.– Det handler nok først og fremst om en flytting av alkoholsalget. I de siste fire månedene har polet vært i en mer tilnærmet monopolsituasjon enn på mange tiår. Vi har heller ikke registrert at kundene har "hamstret" alkohol. Økningen vi har hatt har fordelt seg jevnt mellom vin og brennevin, selv om det som normalt selges noe mer hvitvin med bobler sommerstid, sier de to.