Ny fase i dugnaden

Lave smittetall gjør det mulig med et nytt trinn i gjenåpningen av grensene.

Det fryktede viruset er fortsatt i vekst, globalt og også i flere av landene med grønn farge på kartet.

nyheter

Etter de «grønne» delene av Norden, fulgte fredagens reiseråd for resten av EU/EØS- og Schengen-området. Grønt lys for reiser mellom Norge og de fleste ferieland i Europa, kan jo hilses som en gladnyhet. Å oppheve karantenekrav og lette på restriksjoner ellers gir håp om at det bærer mot en full normalisering. Men vi er ikke der ennå. Det hyppigst gjentatte budskapet på regjeringens og helsemyndighetenes pressekonferanse var at et reiseråd ikke er det samme som en oppfordring. Oppfordringen er, nær sagt tvert imot, å tenke over om utenlandsreisen er nødvendig.

Å avgjøre hva som er en «nødvendig» badeferie i Spania eller storbytur til Paris, er opp til den enkelte – som en parallell til debatten om «nødvendige» hytteturer da forbudet ble opphevet. Poenget er selvsagt å understreke den enkeltes ansvar for å følge nøye med i smittevernbestemmelsene der man tenker å dra og å være tilstrekkelig forberedt på at grønt land kan skifte til rødt både før avreise og under oppholdet. Så gjenstår det å se hvor mange nordmenn som hiver seg rundt og velger et annet ferieland enn det nærmeste.

Gjenstår å se gjør jo også omfanget av trafikk i motsatt retning. Men fremfor alt i Tyskland og Nederland er norgesuget like sterkt som nordmenns Syden- og storbyvaner. Det lysner for reiselivsbedriftene, som er sterkt avhengig av turister utenfra og derfor blant de hardest kriserammede bransjene her i landet. Da gjelder det å unngå at gjenåpningen får en berg- og dalbaneeffekt. Informasjonstiltakene på grensen og testapparatet i hver enkelt kommune må bestå den prøven de nå settes på.

Det fryktede viruset er fortsatt i vekst, globalt og også i flere av landene med grønn farge på kartet. Derfor settes det røde streker under de etter hvert velkjente smittevernreglene og den enkeltes ansvar for å følge dem. Men pressekonferansen med reglementsmessige avstander på podiet og glisne benkerader står i kontrast til bilder med folk tett i tett i familieparker og på badestrender, utesteder og gateliv – både i utlandet og i ferie-Norge. Nye reiseråd betyr ikke at dugnaden er over; den er bare over i en ny fase, med klare krav til hver enkelt av oss.