To nye ungkunstnere

Mathilde Cayers og Kim-Runar Klodiussen er vinnerne av Festspillene i Nord-Norges ungkunststipend for 2021.

VINNERE: Mathilde Cayers og Kim-Runar Klodiussen.  Foto: Tom Pallant og Rune Ottarsen (Nordlys)

nyheter

Prosjektene «Har Ikke Meg: Fortellinger om Min Tourettes» av Kim-Runar Klodiussen og «New Religion» av Mathilde Cayers er valgt ut blant 12 søknader, og vil få sin premiere på Festspillene i Nord-Norge neste år.

Festspillene i Nord-Norge annonserer vinnerne i en pressemelding. Siden 1997 har festivalen i Harstad utlyst stipend til unge kunstnere. Målet er å få frem nye ideer og nyskapende kunstprosjekter blant unge kunstnere i nord.

– Vi er veldig imponert over nivået på årets søknader, og strålende fornøyd med den gode utviklingen innenfor scenekunst og musikk blant unge kunstnere fra nord. Det er også veldig spennende å se hvordan de prosjektene som er valgt ut både er høyaktuelle i vår tid, og samtidig har et svært personlig preg. Jeg gleder meg til å følge disse kunstnerne som i det ene prosjektet både målsetter å utforske forholdet mellom koreografi og scenografi, mens i det andre ønsker å ta publikum med på en svært personlig reise, sier festspilldirektør Ragnheiður Skúladóttir i en pressemelding.

Har ikke meg: Fortellinger om min tourettes

Dette teaterprosjektet ble påbegynt allerede i 2015, med målsetning om å bruke individets inntrykk og opplevelser til å skape en generell forståelse om hvordan det er å være litt annerledes. I forestillingen møter vi personlige historier som skal lære oss å spørre fremfor å dømme. Med seg i prosjektet har Kim-Runar Klodiussen sin tidligere klassekamerat og gode venn Tormod Draget Skavern, fra Støren i Trøndelag, og musikkprodusent og låtskriver Paulos Solbø, fra Senja.

Kim-Runar Klodiussen er skuespiller og scenekunster fra Senja (og Skånland). I løpet av sin karriere, og ved siden av mange år med studier, har han vært med på litt av hvert. Blant annet har han spilt zombie i en teaterproduksjon i London, han har holdt klovnekurs på Márkomeannu.

– Gjennom personlige historier om min lidelse, mine tics og min Tourettes vil jeg spre kunnskap om hvordan mennesker som er rammet av lidelsen, og menneskene rundt oss, kan oppleve hverdagen. Å bli valgt ut til å motta Ungkunststipenderen fantastisk mulighet. Ikke bare fordi vi får en helt unik og lokal spillearena, men også fordi vi kommer å lære utrolig mye i løpet av denne perioden, sier Kim Runar Klodiussen i meldingen.

New religion

Prosjektet New Religion (arbeidstittel) er en danseforestilling som filosoferer over hvordan kunstig intelligens kan bli en ny Gud. Mennesker har både fantasien og sårbarheten til å skape sammenheng og mening i spirituelle og religiøse «virkeligheter». Med utgangspunkt i boken Homo Deus av Noah Harari og mini-serien Devs, vil denne soloforestillingen filosofere over en dystopisk og deterministisk verden hvor algoritmer får en gudelignende autoritet over mennesket.

Mathilde Caeyers (f. 1994) er dansekunstner fra Tromsø, som i 2018 flyttet tilbake til hjembyen. For øyeblikket jobber hun med å etablere seg selv og kompaniet i Nord-Norge, samtidig som hun jobber med andre aktører og festivaler i regionen.

- Det betyr mye for meg å bli tildelt Ungkunststipendet fordi det gir meg videre erfaring og kompetanse innenfor prosjektutvikling og koreografi i min etableringsfase som dansekunstner. Jeg ønsker også å ha mitt hovedvirke i Nord-Norge, og setter utrolig stor pris på tiltak som dette, som legger til rette for å kunne etablere et kunstnerisk virke i regionen, sier Mathilde Cayers.