Harstad-kvinne får gjenopptatt sak for NAV-svindel

Etter at NAV-skandalen viste at minst 80 personer kan ha vært uskyldig dømt for trygdesvindel, har en kvinne fra Harstad nå fått saken sin gjenopptatt.

ETTER SKANDALEN: En kvinne fra Harstad får saken sin gjenopptatt etter at hun i Trondenes Tingrett ble dømt for grovt bedrageri og falsk forklaring etter å ha mottatt trygdeutbetalinger i utlandet.   Foto: NTB Scanpix

nyheter

I oktober 2019 kom nyheten om at NAV hadde praktisert reglene for å ta med seg trygdeytelser til andre EØS- eller EU-land feil. Mens NAV hadde lagt til grunn at en måtte oppholde seg i Norge får å få utbetalt kontantytelser, og at det dermed var svindel å ta med pengene til utlandet, slo en trygdeforordning fra 2012 fast at myndighetene innenfor EU og EØS ikke kan nekte sine innbyggere å motta kontantytelser i utlandet.

Dømt i Harstad

En av personene som hadde blitt feilaktig dømt var ei 29 år gammel kvinne fra Harstad. I 2019 ble hun dømt i Trondenes Tingrett på det grunnlag av at hun hadde levert elektroniske meldekort til NAVs nettsider hvor hun unnlot å opplyse at hun oppholdt seg i utlandet i periodene hvor hun mottok trygdeutbetalinger.