– Historieløst og kunnskapsløst

Ola Bremnes reagerer på at Hans Egede-statuen på Grønland har blitt tilgriset med rød maling, samt at profilerte politikere krever at den blir tatt ned.

Ola Bremnes mener at historien til Hans Egede er langt mer nyansert enn det kritikerne skal ha det til. Bremnes har satt opp egne forestillinger om misjonæren fra Harstad. Arkivfoto.   Foto: Øivind Arvola

nyheter

Det var natten til 21. juni, Grønlands nasjonaldag, at statuen av harstadværingen Hans Egede ble tilgriset av rødmaling og tilført påskriften «decolonize». Samtidig har blant annet folketingspolitikeren Aki-Mathilde Høegh-Dam krevd at statuen skal bli tatt ned.

Slik så statuen av Hans Egede ut etter at aktivister hadde tilgriset statuen med rød maling. De mener at Hans Egede må huskes som en brutal kolonist.   Foto: Aqqalu Berthelsen

Harstad-fødte Ola Bremnes er en mann som er kjent for å ha et nært hjerte til Hans Egede. Bremnes har blant annet oppført forestillingen «I himmelens navn», som omhandler Egede, samt fremført flere konserter med tekster og musikk om den historiske figuren. Nå reagerer musikeren på hvordan Egede-statuen blir behandlet.