Seil på horisonten i nord

Seilskuter. Klassiske seilskuter. Bare smak på ordene.

Mot: «Du vil aldri kunne krysse havet om du ikke har mot til å miste land av syne.” (Christopher Columbus). Alle foto: Tommy Simonsen 

dyktighet: «Det er ikke så mye skipet men heller dyktig seiling som sikrer en behagelig seilas.» (George William Curtis) 

trygg: «Et skip i havnen er trygg, men det er ikke det skipene er bygget for.” (William Shedd) 

kunstner: «En seiler er en kunstner hvis medium er vinden.” (Webb Chiles) 

kuren: «Kuren for alt i livet er saltvann: svette, tårer eller havet.” (Isak Dinesen) 

fant: «Jeg ønsket frihet, åpne rom og eventyr. Det fant jeg på havet.” (Alaine Gerbaul) 

storm og stille: «Det er noen ting du lærer best i stilla, og andre i storm.” (Willa Cather) 

slipp trossene: «Tjue år fra nå kommer du til å være mer skuffet av de tingene du ikke gjorde enn de du gjorde. Så slipp trossene. Seil bort fra den sikre havnen. La vinden fange dine seil.Utforsk. Drøm. Oppdag.» (Mark Twain) 

korte ord: Det er mer morsomt å snake med mennesker som ikke bruker lange vanskelige ord men korte, enkle ord som for eksempel “Hva med lunsj” (A.A. Milne) 

drømmer: «Seilskip er det nærmeste til drømmer som hender noen gang har laget, for et sted dypt inne i deres hjerter av Eik er sjelen av en sang lagt. (Robert N. Rose) 

nyheter

En lovnad om frihet, oppdagelse med et hint av usikkerhet og mulig fare. Hardt arbeid, seilduk og grove rep. Solid lederskap der man må stole på avgjørelser som blir tatt. Et samkjørt mannskap med godt trente ferdigheter mot nye horisonter.

Å gå om bord på et slikt velholdt skip for første gang gjør noen og enhver varm om hjertet. Det oser av historie og eventyr.

Som Winnie the Pooh sa det: “As soon as I saw you I knew an adventure was about to happen”.


– Sikrer Anna en helt annen drift

Frode Hansen og Katie Payne er glade for at Per-Willy Amundsen har fått med seg Frp på forslag om at Anna Rogde skal inn på revidert nasjonalbudsjett.


Nå har heldigvis de fleste klassiske seilskutene som enda finnes blant oss fått sin oppgradering med motor og navigasjonshjelpemidler, så det er ikke fult så spennende og farlig. Men de er fortsatt like flotte å se til og jobbe med.

I september 2019 ble det avholdt et praktisk seminar for gaffel-riggede seilbåter i fjordene utenfor Harstad. Vertskap var Sør-Troms Museum og skonnerten Anna Rogde fra 1868, Vågsfjordens stolthet og med all sannsynlighet verdens eldste seilende skonnert.


Strøk langs byens sjøfasade:

Stort oppmøte fra båtforeningene til 17. mai-konvoi

Skonnerten Anna Rogde, den desidert eldste farkosten i mengden, ga startskuddet med en solid salutt fra eget dekk.


44 motiverte deltagere fra Norge, Sverige og Danmark var på påmeldt, og fem skuter: ”Folkvang”, ”Hellevik”, ”Hensigten” og ”Aur” samt Annaen.

Bildene i denne reportasjen har jeg tatt over to sammenhengende dager av de fem dagene seminaret varte.

Vi har en vakker skjærgård. Opptakene er gjort i farvannene rundt Grytøya-Bjarkøy-Vågsfjord-Astafjord og inn til Grovfjord. En del om bord i Anna Rogde, men de fleste fra Annaens lille gummibåt, humpende rundt i timevis med en av matrosene til å styre den og plassere den i forhold til de beste kameravinklene.